Pagina's

# 25: Trek de adapter uit het stopcontact

Adapters horen bij het dagelijks leven. Iedereen gebruikt wel een gsm, smartphone, laptop of tablet en moet die toestellen ook regelmatig opladen.

Een stroomadapter die nog in het stopcontact zit nadat het toestel is opgeladen blijft de hele tijd elektriciteit verbruiken.

Hoezo?

Wel, een adapter die nutteloos uit een stopcontact bengelt is eigenlijk een kleine energievampier, die je de hele dag door geld kost. Een adapter blijft de hele dag door stroom slurpen, zelfs wanneer er geen toestel aan hangt om op te laden.

Trek de adapter uit het stopcontact om onmiddellijk geld te besparen op je energierekening.

Hoeveel kan je besparen door je adapters telkens uit het stopcontact te trekken?

Een adapter die nutteloos in het stopcontact blijft zitten gebruikt ongeveer 2 watt per uur aan stroom. Dit lijkt misschien niet zo heel veel, maar wacht.
Als je vijf adapters in huis hebt die je elke dag gebruikt (bv. 2x gsm/smartphone, 2x laptop/tablet, 1x een ander toestel) en je laat die na het opladen van het toestel de hele dag in het stopcontact zitten, dan verspillen die adapters samen 210 watt aan energie per dag.
Op een jaar tijd is dat 76,65 kilowatt aan nutteloos energieverbruik. Aan een elektriciteitsprijs van 22 cent per kilowattuur kost je dat 16,86 euro op je energierekening.
Niemand zou zomaar bijna 17,- euro op de stoep voor zijn deur leggen om het door een voorbijganger te laten meenemen. Dat is wat in feite gebeurt als je die adapters nutteloos in het stopcontact laat zitten.

Het is dus een goede geldbesparende gewoonte om de adapter na het opladen van je toestel uit het stopcontact te trekken. Net zoals je het licht uitdoet als je de kamer verlaat, toch?

Het duurt nog geen seconde en levert aan het einde van de rit een mooi extra centje op.

Je helpt met deze bespaartip trouwens meteen het milieu een handje door je energieverbruik te verminderen. Als alle Belgische (4,5 miljoen) en Nederlandse (7,5 miljoen) huishoudens 77 kilowatt zouden besparen (bv. door ook hun oude gloeilampen te vervangen), zou dit het jaarlijkse energieverbruik van beide landen met 924 megawatt (!) verminderen. Dat is de jaarlijkse output van een kernreactor!

Besparing: 15,- à 20,- euro per jaar.

4 opmerkingen:

  1. "watt per uur" bestaat niet, en deze site staat er vol mee. Een toestel heeft een bepaald vermogen uitgedrukt in watt (vgl km/u snelheid), en verbruikt per uur, dag of jaar een zekere hoeveelheid energie, uitgedrukt in (kilo)wattuur (vgl. km afgelegde afstand). Een kWu of kilowattuur is gelijk aan een toestel dat gedurende een uur 1000 watt gebruikt, of gedurende 10 uur 100 watt, enz. Elektriciteitsprijs is dan ook uitgedrukt in eurocent per kWu, niet per kilowatt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je zegt toch ook wel meter per uur dan heb je het toch ook over watt per uur. Kilo of niet.
    klopt gewoon, niks aan de hand, gewoon doorlopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Pff vermoeiend he Geert, mensen die dingen niet willen begrijpen, ook al leg je het perfect uit.. En dan ook nog kreten als 'gewoon doorlopen' uitslaan.

    Vooruit, een laatste poging: Geert heeft gelijk, vermogen is de tijdsafgeleide van hoeveelheid energie, terwijl in bovenstaand tekstje de dubbele afgeleide in de eenheden lijkt te staan. Simpeler uitgelegd: '2 watt per uur aan stroom' is zoiets als 'hij loopt 10 km/uur per uur', dat heeft geen enkele betekenis (tenzij je het hebt over iemands versnelling, maar daar gaat het overduidelijk niet om in deze tekst). Goed zou zijn '2 watt aan vermogen', analoog aan 'hij loopt 10 km/uur'. 'Op een jaar tijd is dat 76,65 kilowatt aan nutteloos energieverbruik' is evenmin betekenisvol, dat is analoog aan 'hij liep 10 km/uur opgeteld over een heel jaar'. Wat waarschijnlijk bedoeld wordt is 'Op een jaar tijd is dat 76,65 kilowattuur', analoog aan 'hij liep 100 km opgeteld over een heel jaar'.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. 5 apparaten x 2 watt x 24 uur x 365 dagen = 87600 dus 87.60 kw en geen 76,65 kw

    BeantwoordenVerwijderen

Ga je akkoord of juist niet? Heb je nog een leuk idee? Laat het hier weten!