Pagina's

# 34: Gebruik oplaadbare batterijen

Geld besparen met oplaadbare batterijen is erg makkelijk
Maximal power en ook
maximaal besparen!
De benzinetank van je auto is leeg. Spijtig. Nu gooi je je auto maar weg en koop je een nieuwe wagen met een volle benzinetank, juist?

Niet dus. Vreemd genoeg is dat wat meeste mensen juist wel doen als het op batterijen of accu's aankomt. Batterij leeg? In de afvalbak en een nieuw pak batterijen kopen.

Wat echter voor een auto geldt, geldt ook voor batterijen: waarom het hele ding weggooien omdat toevallig alleen de energiebron op is?

Met oplaadbare batterijen of accu's kan je heel wat geld besparen. 101Bespaartips legt je uit hoe je kan besparen en hoeveel je kan besparen! (Je zal versteld staan...)

Een set van 4 oplaadbare AA batterijen en een lader (zoals op de foto dus) kosten je ongeveer 19,- euro.

Een pakje van 8 gewone AA batterijen van een groot merk (Duracell, Energizer, Varta, ...) kost je ongeveer 10,- euro.

Op het eerste zicht is het prijsverschil wel duidelijk. Je koopt natuurlijk de gewone wegwerp batterijen. Logisch toch, want die zijn de helft goedkoper?

Fout. De oplaadbare batterijen of accu's kan je enkele honderden keren opladen en hergebruiken voor je ze moet wegwerpen. Dat verschil zorgt voor een erg grote besparing. Kijk maar.

Voor de makkelijkheid zullen we werken met een wat lage schatting van 100 oplaadbeurten voordat de herlaadbare batterijen versleten zijn.
Het opladen van de batterijen verbruikt erg weinig stroom, zo'n 6 watt per uur. Als het acht uur duurt om de batterijen te herladen verbruik je per oplaadbeurt amper 42 watt.
Voor 100 oplaadbeurten is dat 4.200 watt. Aan een elektriciteitsprijs van 0,22 euro per kilowatt kost je dat... amper 0,92 euro.
De totale prijs van de 4 herlaadbare batterijen voor 100 oplaadbeurten is dan ongeveer 20,- euro (oplader inbegrepen, en die kan je blijven gebruiken).
Wat kosten 400 gewone wegwerp batterijen? Aan 8 batterijen per pakje moet je dan 50 pakjes batterijen kopen. Aan 10,- euro per pakje... kosten gewone batterijen je ongeveer 500,- euro.
Je besparing door oplaadbare batterijen te gebruiken: 480,- euro.
Auw. Als dat niet de moeite is om eens een keer te investeren in een setje herlaadbare batterijen of accu's en een oplader, dan weet ik het ook niet meer.

Het speelgoed van de kinderen, een digitaal fototoestel, een muziekspeler, een draagbare spelconsole, ... allerlei toestellen en apparaten in huis vreten batterijen. Die twintig euro voor een set oplaadbare batterijen en een oplader heb je dan ook snel terugverdiend.

Vergeet trouwens niet om de oplader uit het stopcontact te trekken als de batterijen opgeladen zijn, zo kan je nog wat meer besparen.

Besparing: meer dan 400,- euro over de hele levensduur van de oplaadbare batterijen.

P.S.: als je hier en daar een lege wegwerpbatterij of accu zou hebben liggen of als je oplaadbare batterijen ooit stuk gaan, recycle ze dan door ze in te leveren bij de supermarkt.

Een batterij bevat heel wat herbruikbare grondstoffen en recycleren is ook een vorm van besparen. Bovendien zijn batterijen erg giftig voor het milieu als je ze zomaar weggooit. Vergiftigde groenten en vis, dat eet niemand graag.

Meer informatie?
Voor Belgiƫ: bebat.be.
Voor Nederland: legebatterijen.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ga je akkoord of juist niet? Heb je nog een leuk idee? Laat het hier weten!