Pagina's

# 6: Poetsen met azijn

Een fles azijn is een prima middel om te besparen op je huishouden
Wondermiddel.
Nog veel meer manieren om te besparen met azijn kan je ontdekken in onze nieuwe bespaartip: '50 manieren om te besparen met azijn'. Lees hem snel!

*   *   *   *   *

Poetsen met azijn is goedkoop en milieuvriendelijk. Veel dure chemische schoonmaakmiddelen kan je perfect vervangen door azijn. 

Een fles azijn van 1,5 liter kost minder dan een euro. Poetsmiddelen uit de winkel kosten vaak meerdere euro's per klein flesje. Door te poetsen met azijn bespaar je een mooi bedrag in je huishoudbudget.

Azijn is perfect om:
  • ramen te poetsen (giet een kop azijn in een emmer water),
  • spiegels te poetsen (idem),
  • aangekoekt vuil te verwijderen (een bodempje azijn in de pan, uurtje wachten en klaar),
  • kalkaanslag te verwijderen (azijn op de kalkaanslag aanbrengen en even laten inwerken),
  • je wasmachine te ontkalken en reinigen (een wasbol vol azijn in de machine en dan een lege lading draaien aan 90° C).
Azijn kan ook als wasverzachter gebruikt worden (het resultaat is geurloos!), azijn verwijdert onkruid (milieuvriendelijk!), azijn kan een verstopte afvoer vrij maken (bicarbonaat in de afvoer, azijn erbij, klaar), je kan azijn in je auto gebruiken als ruitenwisservloeistof (een kop azijn op 2 liter water), ...

Azijn is kortom een heel veelzijdig product. Een ander product dat heel wat geld kan besparen in je huishouden is bicarbonaat. Bicarbonaat als poetsmiddel gebruiken is de ideale aanvulling op poetsen met azijn. Samen vormen ze een niet te verslaan -en milieuvriendelijk- duo tegen vuil.

Nog veel meer manieren om te besparen met azijn kan je ontdekken in onze nieuwe bespaartip: '50 manieren om te besparen met azijn'. Lees hem nu!

Poetsen met azijn is goedkoop, eenvoudig en milieuvriendelijk. Zo zien we het graag op 101Bespaartips!

Besparing: al snel enkele tientallen euro's per jaar.

# 5: Korte rit? Neem de fiets!

Fietsen is een leuke en makkelijke manier om te besparen
Met de fiets kom je nog eens ergens.
Autorijden kost handen vol geld. Elke keer je de sleutel in het contact steekt geef je geld uit. De wagen vaker laten staan bespaart veel geld.

Rijden met de auto kost heel wat meer dan alleen maar brandstof. Je moet ook de auto zelf betalen, het onderhoud, de autoverzekering, de autobelasting, vaak ook parkeergeld, als je niet voorzichtig bent ook verkeersboetes, ... De totale prijs van een rit met de auto loopt snel op. 

Op deze site kan je de berekening zelf maken. Een kleine auto kost je 33 cent per afgelegde kilometer. Een snel ritje naar de winkel kost je dus gauw 3,30 euro. Elke dag opnieuw.

Fietsen kost je bijna niets, een auto is daarentegen een rijdende rekening. Een vergelijking:

FietsAuto
Aankoop (nieuw)400 - 1.000 euro8.000 - 15.000 euro
Onderhoud
& herstelling
50 - 100 euro / jaar500 - 1.000 euro / jaar
Brandstof0 euro100 - 200 euro / maand
Verzekering0 euro100 - 150 euro / maand
Belasting0 euro200 - 1.000 euro / jaar
Parking0 euro1 - 3 euro / uur

Bovendien levert fietsen je nog een ander voordeel op: het is goed voor de gezondheid! Korte rit voor de boeg? Spring op de fiets. Je doet er je lijf en je geld een plezier mee.

De fiets nemen is voor korte afstanden vaak even snel of sneller dan de auto, zeker in stadsverkeer. In de stad verlies je bovendien nog meer tijd (en geld) met het zoeken van een parkeerplaats voor je auto.

Een volzette parking kan je vermijden door met de fiets te gaan
Erg uitnodigend, niet?

Besparing: al snel 100,- à 150,- euro per maand.

Nog meer besparen op je vervoerkosten? Als je toch de auto neemt, tank dan aan de goedkoopste pomp en rij relaxed met je auto.

# 4: Verwarming minder hoog zetten

De thermostaat lager instellen helpt besparen op energie
Hulpmiddel nummer 1 om
te besparen op energie.
De verwarming aan zetten is energie kopen. Energie verbruiken kost handen vol geld. Zet de verwarming minder hoog en bespaar meteen geld op je energieverbruik.

Meer dan de helft van je energierekening gaat naar verwarming. Door de temperatuur één graad lager in te stellen kan je 7 % besparen op je energiefactuur.

Op een gemiddelde energierekening van 1.200,- euro bespaar je zo makkelijk 84,- euro.

Besparen op energie is goed voor je portefeuille en bovendien ook goed voor het milieu. Zet de verwarming een graadje minder hoog en merk het verschil in je energiefactuur.

Besparing: makkelijk 80,- à 100,- euro per jaar.

Nog meer besparen op je energieverbruik? Ontlucht regelmatig je radiatoren, zo daalt je energierekening nog meer!

# 3: Draai de waterkraan dicht

Een lopende waterkraan dicht draaien helpt om te besparen
Draai de kraan dicht en bespaar
op je waterverbruik.
De waterkraan opendraaien is water kopen en geld uitgeven. Je bespaart onmiddellijk geld als je de kraan dichtdraait.

Veel mensen later het water lopen tijdens de afwas, tanden poetsen, handen wassen, scheren, ... Niet zo'n goede gewoonte want elke liter water die wegvloeit is een liter die je ook moet betalen. Besparen op je waterrekening is zo makkelijk als de kraan even dichtdraaien.

Bovendien kan je ook heel wat op je energieverbruik besparen door de kraan dicht te draaien. Warm water maken kost erg veel energie. De kraan dicht draaien zorgt dus ook voor een besparing op je energierekening die je meteen zal merken.

Wat levert het nu op om voortaan steeds de waterkraan dicht te draaien, als is het maar voor een halve minuut?
Een waterkraan die rustig open staat verbruikt 6 liter water per minuut. Als de kraan 5 minuten per dag nutteloos loopt, gaat er op een jaar tijd bijna 11.000 liter water verloren.
Aan 3,50 euro per kubieke meter drinkwater kost je dit 38,50 euro per jaar op je waterrekening.
Eén liter warm water maken kost ongeveer 0,3 eurocent aan energie. De besparing op je energierekening is dan 33,- euro per jaar.
Samen maakt dit dus een mooie besparing van 71,50 euro. Geld dat je makkelijk kan uitsparen door alleen maar eventjes de waterkraan dicht te draaien en verspilling te vermijden.

Geld dat gewoon door de afvoer verdwijnt? Dat zien we niet graag op 101 Bespaartips!

Nog meer besparen op je waterverbruik en je energieverbruik? Gebruik een spaardouchekop, die levert zelfs een nog veel grotere besparing op.

Begin vandaag met de kraan dicht te draaien en bespaar meteen op je waterfactuur én je energiefactuur. Bovendien doe je er ook het milieu een plezier mee. Elke liter water die door de afvoer verdwijnt moet opnieuw worden gezuiverd en dat is erg milieubelastend. Je doet ook je energieverbruik dalen en zo je CO2-uitstoot. Een mooi extra voordeel dus!

Besparing: al snel 70,- à 80,- euro per jaar.

# 2: Kamer uit? Licht ook!

De lichtschakelaar gebruiken om geld te besparen
Licht uit, bespaar-
modus aan!
Elektriciteit gebruiken is geld uitgeven. Geen elektriciteit gebruiken is geld besparen. Het is zo eenvoudig als het kan zijn.

Laat het licht dus niet branden in kamers die je niet gebruikt. Ook in kamers waar je niet meteen opnieuw moet zijn doe je beter het licht uit, ook al is het maar voor even.

Je kan namelijk erg makkelijk besparen op je energierekening door gewoon met een vingerknip het licht uit te doen, zo simpel als wat. Het duurt minder dan een seconde en is een goede gewoonte die je meteen geld oplevert.

Een lamp die niet brandt verbruikt geen elektriciteit. Nog meer besparen op verlichting en je elektriciteitsrekening kan je trouwens door led- en spaarlampen te gebruiken in plaats van gloeilampen.

Hoeveel bespaar je door het licht uit te doen?
Twee lampen van 60 watt verbruiken samen 120 watt. Als die lampen 3 uur per dag onnodig branden verbruiken ze samen 360 watt. Op een jaar tijd is dat 131,40 kilowatt!
Aan een elektriciteitsprijs van 0,22 euro per kilowattuur kost je dat 28,90 euro, voor de lampen in één kamer.
Het licht niet nutteloos laten branden is bovendien ook goed voor het milieu. Je elektriciteitsverbruik daalt erdoor en dus ook je impact op het klimaat. Een leuk extra voordeel bovenop je financiële besparing.

Besparing: al snel 40,- à 50,- euro per jaar (als je gloeilampen hebt, minder bij spaar- en ledlampen).

# 1: Maak een boodschappenlijstje

Een boodschappenlijstje, handig om te besparen op je aankopen.
Een boodschappenlijstje is erg
handig als je gaat winkelen.
Geld besparen begint met weten wat je gaat kopen. Je kan pas besparen als je weet waaraan je geld gaat uitgeven. Een boodschappenlijstje is een eenvoudig middeltje dat je heel wat geld kan opleveren.

Een boodschappenlijst maken is erg eenvoudig. Denk na over wat je nodig hebt en maak er een lijstje van. Koop in de winkel alleen wat op het lijstje staat. Geen uitzonderingen! Staat het niet op het lijstje? Dan koop je het niet. (Tenzij het natuurlijk gaat om levensnoodzakelijke dingen. Een nieuw merk koekjes is -spijtig genoeg- niet levensnoodzakelijk.)

Het effect zal je meteen merken aan de kassa. Het totale bedrag op je kassaticket zal een heel stuk lager liggen dan voordien. Je kan nog meer besparen door een boodschappenlijstje te combineren met een maaltijdplan.

Je geeft vanzelf minder geld uit als je winkelt met een boodschappenlijstje. In de supermarkt en andere winkels wordt je overweldigd met reclame. Thuis kan je rustig je lijstje maken en wordt je niet afgeleid door allerlei marketingtrucs. Maak er een goede gewoonte van om een boodschappenlijstje te maken voor je naar de winkel gaat.

Boodschappen doen met een lijstje bespaart ook heel wat tijd. Je weet wat je nodig hebt en kan dat meteen in je winkelwagen of mandje leggen. Je hoeft niet door de winkel te dwalen op zoek naar iets om te kopen.

Minder geld uitgeven en extra centen in je portefeuille, soms gaat het erg makkelijk.

Besparing: al snel 10,- tot 20,- euro per bezoek aan de supermarkt.