Pagina's

# 20: Gebruik een spaarpot voor kleingeld

Een bokaal vol kleingeld, wat ermee doen?
Hier is een ervaren spaarder
aan het werk geweest.
Veel kleintjes maken één groot. Ook voor kleingeld is dat het geval. Je kleingeld bijhouden in een spaarpot levert je makkelijk een mooi bedragje op.

De kleine muntjes van 1, 2 en 5 eurocent eindigen meestal ongebruikt in je portefeuille. Ze lijken nutteloos. Sommige mensen gooien ze zelfs weg.

Geld dat letterlijk in het afval eindigt, dat zien we niet graag op 101Bespaartips. Er moet toch een manier zijn om van die eurocentjes nog iets nuttig te maken?

Een leuke en makkelijke manier om je kleingeld aan het werk te zetten is het in een spaarpot stoppen.

Een spaarpot hoeft niet duur te zijn. Je kan een lege koekentrommel gebruiken, een glazen pot, een echt ouderwets spaarvarken, ... kijk eens rond, bijvoorbeeld op een rommelmarkt. Je vind zeker iets dat je bevalt, gratis of voor een (piep)klein prijsje.

Goed, de spaarpot is gevonden en staat klaar. Wat nu?

Maak er een gewoonte van om elke avond of om de paar dagen het vakje voor kleingeld in je portefeuille leeg te maken. Alle rode koperen muntjes stop je in de spaarpot. Heb je veel muntjes van 10 en 20 eurocent? Stop er ook een aantal in de spaarpot.

Al na een paar maanden zal je merken dat de spaarpot zich goed begint te vullen. Weersta aan de verleiding en wacht tot hij vol is!

Als de spaarpot vol is breng je het verzamelde kleingeld naar de bank. Daar storten ze het op je rekening, eventueel tegen een kleine kost voor het tellen van al die centjes.

Vergeet niet om de inhoud van de spaarpot op een spaarrekening met hoge rente te plaatsen, zo brengen die centjes het allermeeste voor je op.

Hoeveel brengt het op om je kleingeld in een spaarpot te stoppen? Meer dan je zou denken.
Als je elke week voor in totaal een euro aan kleingeld in de spaarpot stopt, brengt dit systeem je zo'n 50,- euro per jaar op. Een euro aan kleingeld, dat is erg haalbaar. Het gaat om bijvoorbeeld 2 stukken van 20 cent, drie van 10 cent en een handvol kleine koperen centjes.
Niet slecht voor "nutteloos" kleingeld!

Opbrengst: rond de 50,- euro per jaar, als je de spaarpot regelmatig gebruikt.

2 opmerkingen:

  1. Vaak kost het geld om je spaargeld muntjes te storten op je bankrekening! Beter is het om het in te leveren in de supermarkt. Hier zijn ze nog blij met je kleingeld!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat klopt, maar je kan je kleingeld ook zelf tellen voor je het inlevert bij de bank. Daarvoor kan je bij de bank gratis lege plastic muntrolletjes vragen. Zo vermijd je die kosten.

      Het bedrag dat de bank vraagt om je kleingeld te tellen is trouwens meestal niet erg hoog. Het ligt doorgaans een stuk onder de 5,- euro. Bovendien vragen niet alle banken zo'n vergoeding, heel wat banken nemen je centen met de glimlach in ontvangst. Bij twijfel gewoon even bellen of vragen aan je bankbediende!

      Verwijderen

Ga je akkoord of juist niet? Heb je nog een leuk idee? Laat het hier weten!