# 31: 50 manieren om te besparen met azijn

Met azijn kan je erg veelzijdig besparen
Een flesje azijn bevat talloze
mogelijkheden om te besparen.
Eén van de eerste bespaartips die verscheen op 101Bespaartips was om te besparen door te poetsen met azijn. Die bespaartip was een erg groot succes en staat met stip op nummer 1 als onze meest populaire bespaartip aller tijden.

Je kan azijn op talloze manieren gebruiken in huis, tuin en keuken. In deze nieuwe bespaartip gaan we daar verder op in!

Azijn is een volledig natuurlijk product dat vroeger heel vaak gebruikt werd als poetsmiddel. Het is een natuurlijk reinigingsmiddel en ontsmettingsmiddel. Azijn heeft die rol wat verloren na de 1960's maar is sinds kort aan een comeback toe.

Azijn is namelijk is een erg zuivere stof en past volledig binnen de trend om opnieuw in harmonie met de natuur te leven. Dat je er dan ook nog eens geld mee kan besparen is een prachtig extra voordeel.

Kortom, azijn is een erg veelzijdig product. Hoe veelzijdig? In deze bespaartip niet minder dan 50 manieren om azijn te gebruiken in en rond je huis. Zo kan je op milieuvriendelijke wijze een boel geld besparen.

Manieren om azijn in huis te gebruiken
 1. Je kan azijn gebruiken als wasverzachter. Doe het in het bakje van de wasverzachter, helemaal vol. Het resultaat is lekker zacht en geurloos: je kleren ruiken niet naar azijn.
 2. Gebruik je de wasmachine al op de juiste temperatuur? Goed zo. Je wasmachine ontkalken en reinigen met azijn houdt het toestel in tip-top conditie. Draai eens per maand een programma op 90° met een wasbol vol azijn.
 3. Oud bestek blinkt opnieuw als je het eens poetst met azijn.
 4. Je waterkoker en koffiezetter ontkalken en reinigen gaat erg makkelijk met azijn. Doe een kop azijn in het waterreservoir, vul voor de rest met gewoon water en zet het toestel op. 
 5. Azijn verwijdert roest van oud gereedschap. Laat desnoods een nacht inwerken.
 6. Je kan met azijn je stoomstrijkijzer ontkalken. Vul ook hier het waterreservoir met een kop azijn en voor de rest met (gedemineraliseerd) water. Stomen maar tot het water-azijn mengsel op is.
 7. Lastige stickers kan je verwijderen door een natte doek met azijn op de sticker te houden en even te laten inwerken. De stickers komen nu los.

Manieren om azijn in de tuin te gebruiken
 1. Azijn is een goede biologische onkruidverdelger: giet de azijn aan de voet van de plant die je wil verwijderen, het zuur tast de wortels aan en het onkruid sterft af.
 2. Je grasmaaier reinigen gaat goed en milieuvriendelijk met azijn: de messen afvegen met een doek gedrenkt in azijn.
 3. Om bloemen in een vaas langer mooi en fris te houden voeg je één of twee koffielepels azijn bij het water in de vaas.
 4. Azijn verwijdert mos en gras op je oprit of tuinpad: besproei het met azijn en het sterft af na enkele dagen. Herhaal indien nodig voor een nog beter resultaat.
 5. De geur van azijn vinden katten niet fijn: wil je katten weghouden uit je tuin? Sproei wat azijn op de plekken waar ze vaak opduiken. Diervriendelijk (alleszins niet giftig) en goedkoop.

Onkruid tussen je tegels is niet opgewassen tegen
een portie azijn.

Manieren om azijn in de keuken te gebruiken
 1. In de eerste plaats kan je azijn gebruiken als culinair ingrediënt. Het is in die rol minstens even veelzijdig.
 2. Doe regelmatig een kop azijn in de vaatwasser om hem te ontkalken en te reinigen. Zo gaat hij langer mee. Meer tips om zuinig om te gaan met je vaatwasser.
 3. Je kan gebruikte snijplanken ontsmetten door er wat azijn op te sproeien en even te laten inwerken voordat je ze afwast.
 4. Een niet zo frisse brooddoos kan je opfrissen door wat azijn in de brooddoos te doen, even te schudden en een nachtje te laten staan, de volgende dag uitspoelen.
 5. Je ijskast poetsen met azijn is zuinig en gezond: er blijven geen giftige residu's achter van chemische poetsmiddelen die je voedsel kunnen aantasten.
 6. Ook je diepvries poetsen met azijn is een goed idee. Trouwens, staat je diepvries wel ingesteld op de juiste temperatuur?
 7. Combineer azijn en bicarbonaat om de afvoer van je keuken te ontstoppen en ontgeuren: doe een paar soeplepes bicarbonaat in de afvoer gevolgd door een kop azijn. Laat een half uurtje inwerken. Meer manieren om bicarbonaat te gebruiken in je huishouden.
 8. Een pan of pot met aangebakken vuil kan hardnekkig zijn om te poetsen. Laat een bodem azijn inwerken voor een uurtje, het vuil zou moeten loskomen. Laat desnoods een nacht staan.
 9. Je microgolf of magnetron poetsen gaat goed met azijn. Doe wat azijn op een vochtige doek.
 10. Ook de gewone oven kan je poetsen met azijn. Hardnekkig vuil besproei je met azijn en laat je eerst even inwerken.

Manieren om te poetsen met azijn
 1. Heeft je kind of huisdier een ongelukje gehad in de woonkamer? De urinevlekken en -geur kan je makkelijk verwijderen met onverdunde azijn.
 2. Ook braaksel is niet bestand tegen azijn. De vlekken van braaksel kan je makkelijk verwijderen door azijn erop te laten inwerken.
 3. Heb je regelmatig last van vogeluitwerpselen op je ramen? Met azijn kan je die makkelijk verwijderen. Sproei wat azijn op de vlekken en laat even inwerken.
 4. De klassieker van het poetsen met azijn: ramen poetsen met azijn. Doe één of twee koppen azijn in een emmer lauw water en je ramen blinken als nooit tevoren.
 5. Ook je spiegels poetsen gaat erg makkelijk met azijn. 
 6. Azijn is hét middel om kalkaanslag te verwijderen, waar je deze ook vindt. Sproei onverdunde azijn op de kalkaanslag en laat een half uurtje inwerken.
 7. Je bril poetsen gaat ook prima met azijn: wat azijn op een zachte doek en zachtjes wrijven. Je ziet beter dan ooit tevoren!
 8. Ook colavlekken verwijderen gaat makkelijk door ze met onverdunde azijn te deppen en daarna te wassen.
 9. Heb je een houten tafel? Dan heb je vast ook ringen van drinkglazen op je houten tafel. Wrijf de plekken in met wat azijn en laat inwerken. De ringen verdwijnen.
 10. Ook digitaal moet het netjes zijn: je computer, scherm, toetsenbord en muis kan je poetsen met een licht vochtige doek met wat azijn op.
 11. Kalkaanslag en andere vlekken in het toilet? Ze zijn niet bestand tegen azijn. Doe een stevige kop azijn in het toilet, schrob met de toiletborstel en laat een nachtje inwerken. Nu het toch over het toilet gaat: wist je dat je makkelijk 50,- euro per jaar kan besparen op het waterverbruik van je toilet?

Azijn in een sproeier is effectief besparen
Neem een lege sproeier van poetsmiddel, spoel hem
goed uit en vul met azijn. Erg handig, even effectief en
 honderden keren goedkoper dan de originele inhoud.

Manieren om azijn te gebruiken voor je auto
 1. Azijn kan je gebruiken om zelf zomer ruitenwisservloeistof te maken: een kop azijn op 2 liter water en gebruiken als gewone ruitenwisservloeistof (niet voor in de winter). Een handige manier om wat te besparen op je autokosten.
 2. Je ruitenwissers zelf kan je poetsen met azijn, zo blijven ze soepel en werken ze beter.

Azijn en gezondheid en hygiëne
 1. Azijn verzacht de pijn van een bijen- of wespensteek, dep het onverdund op de steek.
 2. Azijn is ook goed tegen de jeuk van een muggenbeet, dep de azijn onverdund op de beet.
 3. Azijn verzacht de pijn van zonnebrand, de azijn zachtjes aanbrengen met een washandje.
 4. Azijn werkt tegen keelpijn bij verkoudheid of griep: doe wat azijn in een glas lauw water en gorgel ermee.
 5. Wratten verwijderen gaat ook met azijn: het gaasje van een pleister nat maken met azijn en op de wrat aanbrengen, herhaal gedurende een paar dagen, de wrat verdwijnt na een tijd.
 6. Sommige vormen van buikpijn zijn gevoelig aan azijn: doe een paar eetlepels azijn in een glas lauw water en drink het op, het kan verzachtend werken.
 7. Ook koortsblaasjes zijn vaak te verhelpen met azijn: dep de azijn zachtjes op het koortsblaasje en herhaal een paar keer per dag tot het blaasje verdwenen is.
 8. Een goed middel tegen sommige vormen van lichte huidschimmel? Azijn natuurlijk! Dep het meerdere keren per dag op de getroffen huid.
 9. Zelfs lichte acne kan worden verholpen met azijn. Een klein beetje op een washandje en zachtjes je gelaat wassen.
 10. Elk gezin met kleine kinderen heeft vroeg of laat wel eens ongewenst bezoek van hoofdluizen. Azijn werkt ook tegen hoofdluis: spoel de haren met azijn en laat een uurtje inwerken, herhaal zo vaak als nodig.
 11. Geprikt aan een brandnetel? Azijn verzacht de pijn. Dep de geïrriteerde huid met azijn.

Manieren om azijn in de badkamer te gebruiken
 1. Je kan azijn ook in de badkamer gebruiken om kalkaanslag te verwijderen op en rond kranen.
 2. Je badkamerspiegel blinkt extra als je hem poetst met azijn.
 3. Azijn is een antibacterieel middel en dus ideaal om je badkuip en wastafel te poetsen.
 4. Hardnekkige zeepresten? Sproei er wat azijn op en laat eventjes inwerken.
 5. Gebruik je al een spaardouchekop? Prima zo! Je kan de douchekop ontkalken door hem een uurtje onder te dompelen in azijn.

Weet jij nog een leuke, handige of verrassende manier om azijn te gebruiken en zo geld te besparen in je huishouden? Laat het ons meteen weten in de opmerkingen hieronder!

Besparing: enkele tientallen euro's per jaar aan allerlei poetsmiddelen.

11 opmerkingen:

 1. jong blad van klimop 24 uur laten weken in azijn dit dan drie weken op een likdoorn plakken met een pleister en de likdoorn komt er in zijn geheel uitj mijn vrouw is dit gelukt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. het schijnt buiten slecht te zijn voor bijen en andere insecten, en in deze tijd waarin de bij met uitsterving bedreigt word, vind ik wel dat dit er voor buiten even bij vermeld moet worden, dank voor het artikel, want het staat vol met verdere zeer goede tips

  BeantwoordenVerwijderen
 3. maakt het nog uit wat voor soort azijn je gebruikt. ik heb bijv. schoonmaakazijn in huis. Of moet ik naturelazijn gebruiken

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ga eens proberen om op die manier die smerige vliegenpoep te verwijderen van mn houten kozijnen....;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Penetrante zweetluchtjes... Besprenkelen met puur azijn. Nachtje laten liggen en de volgende dag in de wasmachine. Ruikt het weer lekker fris.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. azijn bijvullen in plaats van glansmiddel voor de vaatwasser ,niet alleen goedkoper en het resultaat een glanzende vaat

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Donkere spijkerbroeken of andere donkere kleding wassen met een kopje azijn in de wasmachine en de kleur blijft behouden!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je hond met azijn inwrijven als-ie vlooien heeft , 2x per dag , 1 week volhouden

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik heb mijn vloer (blauwe handsteen) gedweild met water en een kop azijn. dit bijt uit !! Best niet doen !

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een kopje oude thee werkt ook tegen vliegen poep

  BeantwoordenVerwijderen

Ga je akkoord of juist niet? Heb je nog een leuk idee? Laat het hier weten!