# 37: Besparen met aangepaste verlichting

Besparen met aangepaste verlichting
Toppunt van stijl of hopeloos ouder-
wets? In elk geval gezellig licht.
Elektriciteit gebruiken is geld uitgeven. Geen elektriciteit gebruiken is geld besparen. Het is zo eenvoudig als het kan zijn.

Je kan erg makkelijk besparen op je elektriciteitsgebruik door aangepaste verlichting te gebruiken.

Zit je gezellig in de sofa een boek te lezen of wat te surfen op de tablet? Geen reden om dan alle lampen in de woonkamer te laten branden.

Een leuke tafellamp met een spaar- of led-lampje erin geeft genoeg licht om het 's avonds gezellig te maken en verbruikt tegelijk zo weinig stroom dat ook je portefeuille zal delen in het warme gevoel.

Zuinig én gezellig? Zo zien we dat graag op 101Bespaartips.

Wat levert het op om aangepaste verlichting te gebruiken? Hoeveel kan je besparen op je elektriciteitsrekening? We leggen het uit.

Je kan heel wat besparen door spaarlampen en led lampen te gebruiken. Een spaarlamp van 8 watt of een led-lampje van 3 watt verbruiken nauwelijks enkele euro's aan elektriciteit per jaar.

Deze energiezuinige lampen geven meer dan genoeg licht om bij te lezen of om andere rustige activiteiten te doen (breien en ander handwerk, laptop/tablet gebruiken, ...). Of het licht ook goed genoeg is voor bepaalde meer fysieke activiteiten moet je zelf uitmaken, kwestie van smaak.

Een led-lampje. Hightech en zuinig
tegelijk, mooi zo.

Goed. Hoeveel kan je nu besparen op je energieverbruik door je verlichting aan te passen aan de omstandigheden?
Een energiezuinig lampje van gemiddeld 5 watt verbruikt op een avond van 4 uur welgeteld 20 watt. Dat is nauwelijks wat! (De flauwe mopjes zijn gratis vandaag.)
Aan 260 gezellig-thuis-avondjes op een jaar (tijdens de zomer zal je niet elke avond in de sofa hangen en ook tijdens de winter je zal af en toe wel eens iets anders doen, niet?) verbruikt dat lampje dan precies 1,14 euro (aan een elektriciteitsprijs van 22 eurocent per kWh).
Als je voordien twee grote lampen van 60 watt had branden in de woonkamer (jaarverbruik: 124,8 kilowatt, in euro: 27,46 euro) bespaar je dan 26,32 euro.
Dat is een mooie besparing op je stroomrekening. Je kan nog meer besparen door het licht uit te doen in andere kamers. Als je in de sofa zit hoeft het licht in de badkamer niet de hele avond te blijven branden, toch? Besparen op elektriciteit kan zo makkelijk en goedkoop zijn als eenvoudig het licht uit te doen.

Manieren om ook in andere kamers aangepaste verlichting te gebruiken en te besparen:

  • In de keuken hoeven niet alle lampen aan, het licht boven het aanrecht is meestal genoeg. Ook de lampen van de afzuigkap of dampkap hoeven niet de hele tijd te blijven branden.
  • In de badkamer volstaat het licht aan de spiegel meestal. Neem je een lang bad? Steek een kaarsje aan, zuinig en supergezellig.
  • In de slaapkamer is een nachtlampje meestal genoeg als je nog wat ligt te lezen in bed.
  • In de kinderkamer(s) voorzie je best niet te veel lampen, kleine (maar ook grotere) kinderen vergeten steeds om het licht uit te doen. Blijft er een spaarlamp van 11 watt branden? Geen ramp, dat kost je nauwelijks 4,35 euro. Laat je kind vier lampen van 60 watt de hele avond branden? Dat daarentegen kost je al snel 80,- euro per jaar.
  • Op zolder en in de kelder plaats je best TL-lampen, die geven enorm veel licht en verbruiken nauwelijks stroom.

Besparing: 20,- à 30,- euro per jaar in de woonkamer, meer als je ook in andere kamers de verlichting aanpast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ga je akkoord of juist niet? Heb je nog een leuk idee? Laat het hier weten!