# 38: 35 tips om te besparen op reis met de auto, caravan of camper

Besparen op reizen met de auto caravan of camper is erg makkelijk
Hit the road, Jack. Op reis met de wagen
op zoek naar avontuur (en besparing).
Veel Belgen en Nederlanders gaan dit jaar weer op reis met de auto, al dan niet met een caravan, camper of mobilhome.

Reizen met je eigen auto is makkelijk en -in vergelijking met andere vervoermiddelen- redelijk goedkoop. Er zijn echter nog heel wat manieren om extra te besparen op reizen met de wagen en je reis zo nog goedkoper te maken.

Besparen op de kosten van je wagen is steeds een goed idee en dat is zeker zo als je op reis vertrekt.

Hier vind je 35 bespaartips verzameld om jouw reis zo aangenaam en goedkoop mogelijk te maken.

Bespaartips op de auto zelf

Het eerste punt waarop je geld kan besparen als je op reis gaat met de wagen is natuurlijk de wagen zelf. Een nagekeken wagen in goede toestand zal je zonder onverwachte extra kosten op je bestemming brengen. 10 tips om te besparen op je autokosten:
 1. Ga op voorhand je banden oppompen. Een wagen met de juiste bandenspanning rijdt vlotter en vooral veel zuiniger.
 2. Vul je ruitenwisservloeistof thuis bij. In de bouwmarkt of autohandel kost een fles van 5 liter ruitenwisservloeistof nog geen 5,- euro. In een tankstation langs de snelweg betaal je meteen de dubbele prijs. (Wist je dat je zelf ruitenwisservloeistof kan maken met azijn, water en een paar druppels afwasmiddel?)
 3. Kijk het peil van je motorolie na en vul bij indien nodig. Ook motorolie betaal je langs de snelweg meer dan het dubbele van de gewone prijs.
 4. Heeft je wagen binnenkort onderhoud nodig? Laat je wagen nog onderhouden voor je op reis vertrekt. Zo voorkom je onaangename pannes en defecten door te lang wachten met het onderhoud.
 5. Kijk je reservewiel na en zorg dat het op de juiste spanning staat. Is alles aanwezig om een lekke band te vervangen indien nodig?
 6. Kijk de noodkit in je wagen na: gevarendriehoek, fluo hesjes, verbanddoos, brandblusser, ...  alles nog in orde? Vervang wat ontbreekt op voorhand, al die dingen zijn ook langs de snelweg te koop maar kosten je daar veel meer.
 7. Ruim je auto op voor je vertrekt, het zorgt voor minder gewicht in je wagen en dat zorgt voor een lager brandstofverbruik.
 8. Ga je op wintervakantie: vergeet de sneeuwkettingen niet.
 9. Breng je reisbijstand en pechverhelping op voorhand in orde. Een bijstandverzekering kost nog geen 100,- euro voor het hele gezin plus auto, je wagen één keer laten takelen op je eigen kosten, kost je meteen meer dan 500,- euro.
 10. Huur je een wagen om op reis te gaan? Neem even de tijd om de verhuurbedrijven en hun aanbiedingen te vergelijken. Een iets hogere huurprijs maar met onbeperkte kilometers is vaak (veel) voordeliger dan een lagere huurprijs maar met een hoge bijkomende kilometervergoeding.

Bespaartips op brandstof

Ook op brandstof kan je heel wat besparen door enkele eenvoudige tips toe te passen. Op een rit van meer dan duizend kilometer telt elke uitgespaarde liter mee. 5 tips om op brandstof te besparen:
 1. Tank benzine of diesel aan de goedkoopste pomp voor je vertrekt.
 2. Zoek op voorhand de goedkoopste brandstofpomp langs je route. Vijf kilometer van de autosnelweg af rijden levert je soms tot 15,- euro besparing op een volle tank brandstof op.
 3. Heb je die dakkoffer niet echt nodig? Laat ze van je wagen af. Een dakkoffer verhoogt je brandstofverbruik tot 15%.
 4. Haal overbodig gewicht uit de auto. Behalve de passagiers en hun bagage hoeft je wagen ook niet nog een boel voor de reis nutteloze spullen te vervoeren. Elke kilo extra is één die je moet betalen in je brandstofverbruik.
 5. Rij rustig en relaxed met de auto, je bent tenslotte op vakantie. Door rustig met de auto te rijden bespaar je vanzelf op je brandstofverbruik. 
Besparen op je brandstofverbruik tijdens een autoreis is makkelijk
Des te minder je deze jongens hoeft te zien tijdens
je reis, des te beter.

Besparen op je uitgaven tijdens de rit

Reizen met de wagen brengt heel wat kleine kosten met zich mee. Vele kleintjes maken één groot, dat geldt ook voor de uitgaven tijdens een lange autorit. Hier en daar 15,- euro loopt al gauw op tot meer dan 100,- euro aan nutteloze uitgaven. Dat geld kan je beter uitgeven aan leuke dingen tijdens je reis. 10 tips om te besparen op je uitgaven tijdens de autorit:
 1. Neem een lunchpakket mee. Eten langs de snelweg is van bedenkelijke kwaliteit en bovendien erg duur. De prijzen liggen vaak 3x hoger dan normaal.
 2. Neem ook genoeg drinken mee. Ook frisdrank en water kosten veel meer dan normaal langs de snelweg.
 3. Neem voldoende snoepjes of fruit mee. 
 4. Neem genoeg tijdschriften of boeken mee.
 5. Vergeet opladers, adapters en stroomkabels niet. Niets is zo lastig als onderweg een (veel te dure) stroomkabel voor je gps of smartphone te moeten kopen terwijl de jouwe thuis op de kast ligt.
 6. Neem cd's of muziekspelers mee, als je de plaatselijke radiozenders niet kan uitstaan.
 7. Koop wegenkaarten en reisgidsen op voorhand. Langs de snelweg kosten ze... het dubbele.
 8. Voorzie genoeg vermaak en afleiding voor de kinderen.
 9. Voorzie op voorhand een slaapplek als je langer dan één dag moet rijden. Als je in het holst van de nacht opzoek moet gaan naar een hotel eindig je gegarandeerd ergens waar het veel te duur is.
 10. Moet je toch dringend iets kopen? Ga van de snelweg af en koop het in een nabijgelegen dorp of stad. Koop nooit zomaar iets in een snelwegwinkel, de prijzen daar zijn waanzinnig hoog.

Besparen op belastingen en tol

Een lange autorit naar het zuiden brengt je onvermijdelijk langs tolwegen. In sommige landen is een autovignet verplicht. Ook op deze door de overheid opgelegde kosten kan je wat besparen. 5 tips om te besparen op belastingen en tol:
 1. Heb je voor een bepaald land een wegenvignet nodig? Koop het vignet op voorhand (via internet), vaak is het dan (een stuk) goedkoper dan aan de grens.
 2. Stippel je route op voorhand uit en kijk of er geen alternatieven zijn zonder tolwegen. 100 kilometer omrijden bespaart je misschien 50,- euro aan tol voor nog geen 10,- euro aan brandstof en een uurtje tijd.
 3. Moet je een veerboot nemen? Koop je ticket voor de overzetboot op voorhand, vaak is het dan wat minder duur en moet je niet aanschuiven.
 4. Waar je ook heen gaat: hou je aan de plaatselijke verkeersregels. Eén boete van 150,- euro maakt al je besparen op andere uitgaven in één klap ongedaan.
 5. Hetzelfde geldt voor de plaatselijke snelheidslimieten. Enkele minuten tijdwinst weegt niet op tegen het grote bedrag dat je vaak meteen moet ophoesten aan de (snelweg)politie.
Pimp my caravan. Klein en leuk, maar is
'ie ook zuinig?

Bespaartips voor caravan, camper, mobilehome of aanhangwagen

Ga je op reis en neem je een caravan, camper, mobilehome of aanhangwagen mee? Ook op die spullen kan je makkelijk wat geld besparen. 5 tips om te besparen op je home away from home:
 1. Kijk de bandenspanning na. Goed opgepompte banden bieden minder weerstand waardoor je benzineverbruik vanzelf daalt.
 2. Kijk de wegverlichting (en ook de binnenverlichting) na alvorens te vertrekken.
 3. Kijk na of je nummerplaathouder nog aan je caravan of aanhangwagen hangt. Het is heel basic maar kan je een fikse boete uitsparen bij ontbreken ervan.
 4. Reserveer je kampeerplaats op voorhand. Vaak is je verblijf dan wat goedkoper en zo vermijd je stress en nutteloos heen-en-weer rijden tussen campings.
 5. Huur je een camper of caravan? Vergelijk verhuurbedrijven en hun aanbiedingen. Ook hier kan een iets hogere huurprijs maar met onbeperkte kilometers vaak voordeliger zijn dan een lagere huurprijs maar met een hoge bijkomende kilometervergoeding.
*   *   *   *   *

Deze bespaartips kunnen een reis met de wagen een stukje goedkoper helpen maken. Zo hou je meer geld over om uit te geven aan leuke dingen. Liever een extra leuke uitstap of een lekker etentje dan wat nutteloze kleine uitgaven in de zoveelste aire d'autoroute, toch?

Ken jij nog een of meer leuke en handige tips om te besparen op reis met de auto? Deel ze hieronder in de opmerkingen!

2 opmerkingen:

 1. Het is ook handig om de groene kaart van je autoverzekering mee te nemen. Als je met een caravan op vakantie gaat die zwaarder is dan 750 kg, is zelfs een tweede groene kaart verplicht in Duitsland, Spanje en Polen. Dit is dus wel even iets om bij stil te staan. Het zou zonde zijn om een boete te krijgen wanneer je de tweede groene kaart niet kan tonen. Hier is een handig artikel over de groene kaart van je autoverzekering.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de goede aanvullende tip! We vermelden hem binnenkort ook in de bespaartip zelf. Je verzekeringspapieren zijn inderdaad nog een belangrijk (financieel) punt om in orde te hebben voor je op reis vertrekt.

   Verwijderen

Ga je akkoord of juist niet? Heb je nog een leuk idee? Laat het hier weten!

Elke nieuwe bespaartip in je mailbox?