# 43: Airco? Air-no! 12 alternatieve manieren om koel te blijven

besparen op afkoeling met een ventilator
Keep cool baby.
Tijdens de zomermaanden kan het behoorlijk heet worden in de Lage Landen. Temperaturen boven de 30° komen vaak voor.

Voor de meeste mensen is dat (veel) te warm. Iedereen gaat bezweet op zoek naar manieren om af te koelen. Sommige mensen fantaseren over de aankoop van een airco voor hun woning.

Hopelijk laten ze het bij fantasie! Airconditioning is namelijk een ongelooflijke energieverbruiker. Een airco kan je meer dan 200,- euro per jaar aan stroomverbruik kosten, bovenop de aankoopprijs van het toestel zelf (minstens 1.100,- euro voor een basismodel).

Dat horen we niet graag op 101Bespaartips, waar we net op zoek gaan naar manieren om makkelijk geld te besparen op je energierekening.

Zijn er alternatieve manieren om af te koelen in een snikhete zomer? Ja, heel veel zelfs! Wij geven je twaalf manieren om koel te blijven (en geld te besparen) zonder airco.

Een airconditioner kan je een klein fortuin kosten in aankoop en aan elektriciteitsverbruik. Dat geld hoef je niet uit te geven. Er zijn namelijk veel alternatieve manieren op tijdens de warmste dagen van het jaar koel te blijven.

1. Gebruik een ventilator

Een ventilator is veel goedkoper in aankoop (bijna nooit duurder dan 50,- euro) en in stroomverbruik (50 à 80 watt per uur, een airco verbruikt meer dan 1.000 watt per uur). Een goed geplaatste ventilator doet de gevoelstemperatuur een heel stuk dalen in je woning en biedt veel verkoeling voor weinig geld.

2. Doe de gordijnen dicht

Doe de gordijnen overdag dicht in kamers waar de zon binnen kan schijnen. Zo hou je het zonlicht en dus ook de ergste warmte buiten. Makkelijk en kost je niets.

3. Verlucht je woning na zonsondergang

's Avonds zijn de temperaturen veel aangenamer. Zet de ramen van je woning dan wijd open en laat de frisse avondlucht binnen. Je woning koelt snel af. Bezorgd om muggen en andere insecten? Een raamkader met muggengaas houdt ze buiten en laat toch de koele lucht binnen.

Omgekeerd is het dus een goed idee om de ramen dicht te laten op de heetste momenten van de dag. Het lijkt misschien niet logisch, maar door de ramen dicht te houden laat je de erg hete buitenlucht waar hij thuishoort: buiten.

geld besparen zonder airco
Verfris jezelf van binnen uit met
een groot glas koud water!
4. Drink (veel) water

Een groot glas koud water drinken is een goedkope en makkelijke manier om koel te blijven. Je koelt je lichaam van binnen uit af.

Het is ook voor je gezondheid erg belangrijk om bij warm weer veel te drinken. Zo voorkom je dat je uitdroogt. Doen dus!

5. Eet lekker fris

Een hittegolf is niet het moment om stoofpotjes en ovenschotels te eten, toch?

Zet een frisse pastasalade op het menu en eet eens een keertje vegetarisch. Een lichte maaltijd verteert makkelijker en helpt je vanzelf afkoelen.

6. Pas je kleding aan

De zomer is sowieso al de tijd van rokjes en korte broeken, maak dat ook de regel als je thuis bent.

Kleed jezelf zo licht mogelijk zodat je lichaamswarmte makkelijk weg kan. Loop desnoods in badpak rond! Een trui of jas horen tijdens de heetste dagen van de zomer echt wel in de kast te blijven hangen.

7. Neem een frisse douche

Een prima manier om af te koelen is een lekker frisse douche nemen. Geen ijskoude douche, dat is ook weer niet goed voor je lichaam, maar wel een veel frissere douche dan normaal. Douchen met een spaardouchekop is de zuinigste manier om te douchen en helpt nog wat extra geld te besparen tijdens de hete dagen.

8. Natte handdoek

Heb je het echt té warm? Maak een badhanddoek nat met lekker koud water en leg die in je hals. Onmiddellijke afkoeling gegarandeerd en vooral erg goedkoop!

9. Gebruik de koelste plek van het huis

Nee, je hoeft niet in de kelder te gaan zitten. Het is wel een erg goed idee om je in de koelste kamer van het huis te installeren. Ligt bijvoorbeeld je keuken aan de schaduwkant en je woonkamer vlak in de zon? Wel, de keuken is voortaan je nieuwe beste vriend. Plaats er een ventilator (zie tip 1) en je hebt het meteen een heel stuk frisser.

geld besparen zonder airco
Blijf koel met een lekker
frisse douche.
10. Slaap zonder dekens om 's nachts koel te blijven

Blijf het ook 's nachts erg warm? Laat het raam van je slaapkamer open om koele nachtlucht binnen te laten (tip 3), zet een ventilator op de zachtste stand in de slaapkamer (tip 1) en zet een groot glas water op je nachtkastje (tip 4).

Slaap dan met heel lichte dekens of zelfs gewoon zonder lakens. Zo blijf je ook 's nachts erg koel zonder veel geld uit te geven.

11. Doe een siësta

Nu het toch over slapen gaat, neem een goede Zuid-Europese gewoonte over en sla de heetste uren van de dag over door een siësta te doen. Hou de gordijnen en ramen van je slaapkamer dicht (tip 2 en 3) en slaap een uurtje of twee. Voor zover wij weten is slapen nog steeds gratis!

12. Zoek een plek met (gratis) airco

Niets baat? Het blijft snikheet? Wees slim en zoek een plek met airco die jij niet hoeft te betalen.

Een winkelcentrum, een bibliotheek, de supermarkt, allemaal plaatsen die meestal airco hebben en waar je de heetste uren van de dag kan doorbrengen.

*   *   *   *   *

Hopelijk kan jij een of meerdere van onze tips deze zomer gebruiken om tijdens de heetste dagen toch koel te blijven zonder veel geld aan energie uit te geven.

Weet jij nog goede manieren om lekker goedkoop lekker fris te blijven in de zomer? Laat het ons hieronder weten in de opmerkingen! We horen het graag.

Besparing: enkele honderden euro's per jaar.

1 opmerking:

  1. Sproei in de tuin, je huis, op het dak = adiabatische verkoeling
    Door de verdamping van het water wordt er warmte aan de omgeving(slucht) onttrokken. In Turkije, Istanbul, in de Grand Bazaar, sprayen ze water, voor de verkoeling.

    BeantwoordenVerwijderen

Ga je akkoord of juist niet? Heb je nog een leuk idee? Laat het hier weten!