# 44: Tien goedkope uitstapjes met kinderen

besparen in de speeltuin
Onbetaalbare pret en toch
gratis? Het kan!
De schoolvakantie betekent dat de kinderen weer de hele dag thuis zijn voor een langere tijd. Wat te doen om ze een leuke tijd te geven? Die vraag komt in veel gezinnen elk jaar terug.

Uitstapjes met het gezin kunnen erg duur worden. De zomermaanden zijn bovendien met een grote reis en het aanstormende nieuwe schooljaar sowieso al erg duur.

Wij geven je hier idee├źn voor 10 gratis of erg goedkope uitstapjes met kinderen. Op vermaak staat geen prijs en pret met het hele gezin hoeft niet duur te zijn. Ook op dagjes uit kan je makkelijk geld besparen.

1. Een dagje in het park

Het park heeft voor jong en oud veel te bieden aan vermaak. Groene natuur, fluitende vogels en nog andere dieren, grote vijvers en leuke speeltuinen, ... in elk park kan je ze vinden. Een bezoek aan het park zorgt voor uren aan pret. Een dagje in het park is bovendien zo goed als altijd volledig gratis (er zijn maar weinig parken die entreegeld vragen).

Je kan deze uitstap bovendien ook nog leerrijk maken door de kinderen te vertellen over de planten en de dieren die ze zien. Je kan de kinderen ook bijvoorbeeld een tekenblok laten meenemen en ze tekeningen laten maken.

2. Een middagje in de bibliotheek

De meeste bibliotheken hebben een ruime afdeling kinderboeken, kinderfilms en muziek voor kinderen. Laat je kids zich maar eens helemaal uitleven. Het is net alsof ze winkelen voor boeken, dvd's en cd's, zonder dat het je wat kost.

Veel bibliotheken organiseren trouwens voorleesmiddagen en andere leuke activiteiten voor kinderen. De moeite om je even te informeren en een leuke namiddag nog leuker te maken.

3. Een dagje naar het museum

De tijd dat het in een museum stoffig en vooral doodstil was ligt al lang achter ons. Vele musea hebben een speciaal aanbod dat op kinderen is afgestemd.

De toegangsprijs voor meeste musea is (erg) laag. Bovendien steken je kinderen er nog wat van op. Zo blijven ze leren, zelfs tijdens de zomer. Leuk, toch?

4. Een dagje fietsen

De zon schijnt en de kinderen hebben dringend wat beweging nodig? Spring met het hele gezin op de fiets en maak een grote fietstocht. Gezond, goedkoop en leuk.

Neem een lunchpakket mee en hou een gezellige picknick op een mooi plekje langs de route. Je kan misschien een speeltuin inplannen langs de route, zo hebben je kinderen nog wat extra (gratis) vermaak.

5. Een dagje in de natuur

Gisteren een fietstocht gemaakt en vandaag is het nog steeds mooi weer? Met zijn allen opnieuw de natuur in! Breng een bezoek aan een natuurdomein en leer je kinderen de wereld van een andere kant kennen. Veel natuurdomeinen hebben speciale wandelroutes voor kinderen en zorgen voor extra vermaak en animatie.

Een gezonde lunch hoort bij elk dagje uit.
Neem zelf  je lunchpakket mee.

6. Een dagje aan zee

De klassieker onder de zomeruitstapjes mag zeker niet ontbreken in deze lijst. Ga met de kinderen een dag naar zee.

Zandkastelen bouwen, vliegeren, zwemmen in zee of dobberen in een opblaasbootje, het zijn allemaal activiteiten die je geen cent kosten en uren aan pret opleveren.

7. Een dagje sporten

Neem een voetbal of een basketbal mee en ga met de kinderen een dagje naar het sportveld. Ook een frisbee zorgt voor uren spelplezier.

Neem wat vriendjes en vriendinnetjes mee en laat de kinderen zich helemaal uitleven. Je kan misschien zelfs een wedstrijdje of twee organiseren, misschien nog eens het klassieke 'jongens tegen de meisjes'?

8. Een dagje bij oma / opa

Wonen je ouders ver weg? De zomer is het moment om hen een bezoekje te brengen met de kinderen.

De grootouders zullen dolblij zijn hun kleinkinderen te zien en ongetwijfeld voor vermaak zorgen. Je kan misschien met z'n alleen een van de andere uitstapjes uit deze bespaartip maken?

9. Een dagje naar de speeltuin

In je buurt is er ongetwijfeld wel een grote speeltuin. Neem een picknick mee en laat de kinderen zich de hele dag uitleven op de speeltoestellen. Zelf kan je gezellig een boek lezen en natuurlijk regelmatig gaan meespelen. Vraag wat vriendjes of vriendinnetjes mee om er een nog leuker dagje van te maken.

10. Een dagje in het dorp / de stad

Neem je kinderen mee op ontdekkingsreis in je eigen dorp of stad. Elk stadje heeft zijn verborgen hoekjes en onbekende mooie plekjes.

Vertrek op het marktplein of een andere centrale plaats en sla willekeurig links/recht af. Wie weet waar je uitkomt! Je ontdekt misschien een park waar je nog nooit was geweest of een leuk museum.

*   *   *   *   *

Weet jij nog andere leuke activiteiten om de zomer door te brengen met je kinderen? Laat ze ons weten in de opmerkingen hieronder! We horen het graag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ga je akkoord of juist niet? Heb je nog een leuk idee? Laat het hier weten!

Elke nieuwe bespaartip in je mailbox?