# 51: 10 manieren om geld te besparen met Sinterklaas

geld besparen op sinterklaas
O, kom maar eens lezen
al onze bespaartips...
De goede Sint is weer in het land. Talloze kinderen in België en Nederland (en hun ouders natuurlijk ook) tellen elke dag af naar 6 december!

Sinterklaas brengt op zijn tocht over de daken heel wat speelgoed met zich mee. Leuk voor de kinderen! Daarnaast brengt de goede man ook heel wat kosten met zich mee. Niet zo leuk voor de ouders of grootouders!

Een cadeau voor elk kind of kleinkind, snoep en versiering, alles samen loopt het kostenplaatje snel op. Het jaarlijkse bezoekje van de Sint kost een gemiddeld gezin ongeveer 100,- euro per kind.

Spijtig genoeg hebben niet alle gezinnen het even breed. Ook wil niet elk gezin meedoen aan de hele gekte en drukte. Tips om geld te besparen op Sinterklaas en zijn bijhorende uitgaven zijn dan erg welkom.

In deze bespaartip geven we 10 tips om makkelijk, snel en kindvriendelijk geld te besparen op Sinterklaas.

1. Bepaal op voorhand het Sinterklaas-budget

De makkelijkste manier om geld te besparen is met jezelf afspreken wat je juist wil uitgeven. Dat geldt ook voor Sinterklaas.

Bepaal je budget op voorhand. Neem een vast bedrag per kind en houd je daaraan. Geen uitzonderingen.

2. Zoek uit wat je kind of kleinkind echt wil

De jaarlijkse brief aan de Sint van je kind of kleinkind bevat ongetwijfeld een hele waslijst aan cadeautjes. Kinderen schrijven vaak zomaar wat op. Wie wil er echt elk jaar een pop, auto, spelconsole, fiets, strips, teddybeer, actiefiguren, boeken, laptop, ... ?

Let op de interesses van je kind of kleinkind: waarmee zijn ze echt bezig? Misschien ontdek je zelfs een ideaal cadeau dat niet eens op hun verlanglijstje staat.

Vaak zijn kinderen nog het meeste blij met één goed uitgekozen stuk speelgoed. Een mooi cadeau is heel wat beter dan vijf verschillende die ze meteen vergeten. Kind blij en ook je portefeuille, wat wil een mens nog meer?

Beter één mooi cadeau dan
tien vergeetbare, toch?
3. Vergelijk prijzen van speelgoed

Heb je een mooi stuk speelgoed in gedachten? Vergeet niet om even wat verder te fietsen en bij een paar winkels te kijken. Vergelijken is je beste wapen om te besparen.

De prijs van speelgoed verschilt vaak erg van winkel tot winkel. Meer geld betalen voor hetzelfde stuk speelgoed? Dat horen we niet graag op 101Bespaartips!

4. Koop speelgoed online

Zelfs de Sint gaat digitaal! Ook speelgoed kan je online kopen. Vaak zijn de prijzen bij online winkels heel wat lager dan in de winkelstraat.

Het loont de moeite om de prijzen online eens na te kijken. Vijf minuutjes surfen kunnen je heel wat geld besparen. Vergeet wel niet om op tijd te bestellen!

5. Koop snoep bij de discounter

Kinderen zijn dol op snoep. Ook volwassenen houden wel eens van een snoepje...

Het leuke aan snoep: je kan het heel goedkoop vinden bij discounters. Aldi en Lidl hebben elk jaar een uitgebreid assortiment Sinterklaas snoepgoed aan bodemprijzen.

Maakt het je kind of kleinkind iets uit waar de chocolade juist vandaan komt? Zolang de Sint het maar gebracht heeft, toch?

6. Tweedehands? Geen probleem

Heel wat speelgoed wordt nauwelijks één of twee keer gebruikt en dan zijn de kinderen het beu. Daarmee kan je op twee manieren voordeel doen.

In de eerste plaats kan je oud ongebruikt speelgoed te koop zetten op internet. Zo kan je de kosten een beetje recupereren en geld terugverdienen.

In de tweede plaats kan je zelf eens kijken tussen het speelgoed dat anderen te koop hebben gezet. Die poppenwagen of dat gezelschapsspel staan misschien wel te koop -nauwelijks gebruikt- voor een kwart (of minder!) van de prijs.

Eenvoudig speelgoed is vaak
het leukste speelgoed!
7. Koop decoratie ná Sinterklaas

Op 7 december gaat al het Sinterklaas snoepgoed en decoratiemateriaal meteen in de uitverkoop. Winkels moeten namelijk plaats maken voor de Kerst artikelen. Prijzen dalen meteen met de helft.

Koop dit jaar al de Sinterklaas decoratie voor volgend jaar en steek heel wat euro's op zak. Makkelijk bespaard.

8. Zoek leuke gratis Sinterklaas activiteiten

Bijna elke stad of gemeente organiseert een aantal leuke (en gratis) activiteiten voor kinderen rond Sinterklaas.

Een leuke uitstap voor het hele gezin en meestal kost het je niets. Bovendien krijgen de kinderen er nog een gratis snoepje of cadeautje bovenop van de Sint.

9. Vermijd de speelgoedwinkel Sinterklaas

Veel speelgoedwinkels nodigen de Sint uit en bieden (tegen betaling natuurlijk) aan om kinderen met Sinterklaas op de foto te laten gaan. Wat een leuke dienst van de speelgoedwinkel.

Natuurlijk wil de winkel maar één ding: de hoofdjes van je kinderen vol reclameboodschappen steken zodat jij meer geld moet uitgeven.

Vermijd dit stiekeme gedoe en sla de speelgoedwinkel Sinterklaas dit jaar eens over. Minder drukte en meer geld in je portefeuille. Win-win.

10. Gebruik oplaadbare batterijen in speelgoed

Heel wat speelgoed werkt op batterijen. Batterijen voor eenmalig gebruik zijn erg duur in aankoop en je moet er steeds nieuwe van blijven kopen.

Gebruik oplaadbare batterijen in speelgoed om heel wat geld te besparen. Zo blijft dat Sinterklaas cadeautje een leuke aanwinst en wordt het geen gat in je portefeuille.

11. Denk aan wat echt belangrijk is op Sinterklaas

Sinterklaas is een feest voor het hele gezin. Gezellig samen zijn en plezier maken moeten centraal staan.

De echte belangrijke dingen in het leven zijn onbetaalbaar. Probeer die boodschap ook aan je kinderen door te geven.

*    *     *     *     *

Denk jij aan nog meer tips die handen vol geld kunnen besparen rond de Sinterklaastijd? Deel ze met ons in de reacties en commentaren hieronder!

3 opmerkingen:

 1. Voor sommige mensen is het zelfs nodig om een lening af te sluiten om hun cadeau's te kunnen kopen. Hopelijk zijn ze hier nuchter genoeg in om dit steeds te beperken...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Koop de cadeaus door het jaar heen.
  Winkeliers maken hun producten vaak duurder tegen sint en Kerst! Maak die leuke trui zelf in plaats van kopen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij proberen altijd cadeaus het hele jaar door te verzamelen van bv 50 cent of een euro. Die van 50 cent voor in de schoen en van een euro voor sinterklaasavond. Dan hebben we bij elkaar voor 5 tot tien euro per kind plus een reep goedkope chocolade en een zak schuimpjes oud
  voor hooguit 30 euro (je koopt immers ook een kleinigheidje voor elkaar )het spektakel gehad.

  BeantwoordenVerwijderen

Ga je akkoord of juist niet? Heb je nog een leuk idee? Laat het hier weten!

Elke nieuwe bespaartip in je mailbox?