# 46: Laat je eten ontdooien in de koelkast

geld besparen door je eten in de koelkast te ontdooien
Energie hergebruiken om
geld te besparen, het werkt!
Energie besparen heeft veel facetten. Soms kan je geld besparen op energie door handig opnieuw gebruik te maken van energie waarvoor je al eens hebt betaald.

Als je etenswaren invriest, betaal je in feite voor de energie om het eten te bevriezen. Het invriezen van voeding kost heel wat stroom. Je kan die uitgave aan elektriciteit makkelijk hergebruiken: laat je ingevroren eten ontdooien in je koelkast.

Zo hergebruik je de energie en in feite je geld. Het ijskoude eten ontdooit langzaam en geeft zijn koude af aan de koelkast. De koelkast moet zo minder elektriciteit gebruiken om het bewaarde eten af te koelen.

Wat kan het je opleveren aan energiebesparing? We leggen het uit.

Diepgevroren eten heeft veel voordelen: het is makkelijk, het bewaart lang en is snel klaar. Als je diepvries ingesteld is op de juiste temperatuur blijft je diepgevroren voedsel maandenlang goed.

Je kan allerlei voedsel invriezen. Iedereen vriest wel eens groenten of vlees in, maar wist je dat je ook brood kan invriezen om geld te besparen? Het werkt en is een erg makkelijke manier om elke dag vers brood in huis te hebben.

Maar goed, wat kan het laten ontdooien van je diepgevroren etenswaren je opleveren aan besparing op je energierekening? We rekenen het even uit.
Een koelkast verbruikt ongeveer 400 kWh aan stroom per jaar.
Als je de helft van de tijd diepgevroren voedsel in de koelkast laat ontdooien en dit levert een energiewinst op van 20% op het verbruik van je koelkast, dan daalt je stroomverbruik met 40 kWh per jaar.
Dit levert je een besparing op (aan een stroomprijs van 0,25 euro per kWh) van 10,- euro.
Dat is een mooi meegenomen besparing op je energierekening, toch? Laten we niet vergeten: je kan nog (veel) meer besparen op elektriciteit door energieaanbieders te vergelijken en over te stappen naar de goedkoopste aanbieder. Zo haal je het meeste uit je geld.

geld besparen door eten te ontdooien in de koelkast
De beste vriend van je
koelkast, als je slim bent.

Je ingevroren eten laten ontdooien in de koelkast heeft naast de energiebesparing nog andere voordelen.

Zo is het goed voor je voedselveiligheid, door de lagere temperatuur in de koelkast ontwikkelen zich geen bacteriƫn tijdens het ontdooien. Ook zorgt het langzame ontdooien in de koelkast ervoor dat je etenswaren hun kwaliteit beter behouden.

Je eten ontdooien in de koelkast zorgt kortom voor lekkerdere en gezondere producten op je bord.

Hoe lang op voorhand moet je je eten in de koelkast leggen om te ontdooien? Een goede vuistregel is: de avond voordien. Het ontdooien gaat inderdaad wat trager, maar zoals we al hebben gezien, is dat juist een voordeel.

Besparing: ongeveer 10,- euro per jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ga je akkoord of juist niet? Heb je nog een leuk idee? Laat het hier weten!