# 41: Gebruik een droogrek of wasrek

besparen door kleren te drogen aan een waslijn
Laat de zon het werk doen. Goedkoper dan gratis
bestaat niet, toch?
Kleren wassen kost energie. Kleren drogen in een wasdroger of droogkast kost nog veel meer energie.

Een makkelijke manier om te besparen op je energieverbruik is je kleren drogen op een droogrek of wasrek.

In de zomer kunnen je kleren zelfs buiten drogen aan een waslijn. Ze ruiken dan heerlijk fris!

Hoeveel geld kan je besparen door je kleren te drogen op een wasrek in plaats van in een elektrische wasdroger? En hoe kan je nog meer besparen op het wassen van je kleren?

geld besparen op het drogen van je kleren
Beginnen bij het begin.
Geld besparen op het wassen van je kleren begint al bij het wassen zelf: doe de was op 30 graden om energie te besparen. Wassen aan lagere temperatuur werkt even goed als aan hoge temperatuur en levert je al makkelijk 50,- euro per jaar op.

Vergeet niet om je wasmachine regelmatig te ontkalken, zo kan je nog meer besparen op je stroomrekening.

Wist je trouwens dat je azijn kan gebruiken als een goedkoop alternatief voor wasverzachter?

Goed, je kledij is gewassen, nu ze nog droog krijgen.

Hoeveel kan je besparen door je kleren aan de waslijn te hangen of een droogrekje en ze niet in de droogkast te stoppen? Heel wat!
Een droogkast of wasdroger verbruikt heel wat stroom, gemiddeld ongeveer 3 kilowatt per droogcyclus. 
Als je elke week twee ladingen was op een rekje of aan een waslijn laat drogen, dan bespaar je per jaar 312 kilowatt op je elektriciteitsverbruik. Aan een energieprijs van 22 eurocent per kilowattuur levert je dat 68,64 euro op.
Je kleren drogen op een droogrek zorgt er bovendien voor dat je kleding minder gekreukt is (de kleren rollen niet de hele tijd heen en weer zoals in een wasdroger). Zo bespaar je op tijd die je anders zou besteden aan het strijken van je kleren. Mooi meegenomen!

Besparing: ongeveer 70,- euro, maar makkelijk meer.

P.S.: nog een extra bespaartip: je kan nog meer besparen op je uitgaven aan elektriciteit door stroomleveranciers te vergelijken en klant te worden bij de goedkoopste aanbieder. Het duur niet lang en kan je honderden euro's per jaar aan besparing opleveren.

1 opmerking:

  1. Wat ook goed werkt is de was ongeveer 10-15 minuten in de droger, en dan ophangen op kledinghangers. Door de warmte is de kleding sneller droog dan als je het gewoon ophangt, en zakken de kreukels er ook uit. Dit bespaart op je droger (die 10 ipv 60 miniten aanstaat) maar ook op de kosten van je strijkbout, die je in de meeste gevallen niet meer nodig hebt. Niet doen met zware truien, die zakken uit op de hanger door hun gewicht.

    BeantwoordenVerwijderen

Ga je akkoord of juist niet? Heb je nog een leuk idee? Laat het hier weten!