# 39: Besparen door bedenktijd te nemen

besparen door jezelf wat bedenktijd te geven
Gun jezelf wat tijd, zo heb je
achteraf geen spijt.
Iedereen is gevoelig aan impulsen. Reclamemakers en marketingmensen spelen daar maar al te graag op in. Ze willen je zo veel mogelijk aanzetten om toe te geven aan je impulsen en snelle aankoopbeslissingen te nemen.

Overhaaste aankopen leiden echter zelden tot tevreden gevoelens. De invloed van al die uitgekiende verkooptrucjes op je budget is ook al niet positief.

Impulsaankopen lijken op het moment zelf misschien een goede keuze ("Nauwelijks 30,- euro per maand voor die smartphone! Wat een koopje!") maar blijken nadien bijna altijd tegen te vallen ("Zucht. Nu moet ik drie jaar betalen voor een telefoon die vorige maand al oud nieuws was").

Er is ook goed nieuws, als consument heb je namelijk een machtig wapen tegen de "snel-koop-nu-het-geluk-zit-in-deze-aankoop" marketing: tijd. Je kan heel wat slechte beslissingen vermijden en zo geld besparen door jezelf wat bedenktijd te gunnen.

Door bedenktijd te nemen schakel je de druk die op je geplaatst wordt om meteen te kopen uit. Je kan nog eens nadenken over je beslissing. Past die aankoop wel in je levensstijl en in je budget? Heb je al geen toestel of dienst die (bijna) hetzelfde doet? Zoek eens wat meningen op internet.

Bij grote aankopen kan je jezelf een bedenktijd van 7 dagen geven. Sta je op het punt om veel geld uit te geven aan iets dat niet 100% noodzakelijk is? Spookt ergens in je brein nog enige twijfel? Gun jezelf dan even wat tijd. Een weekje, niet meer dan dat. Wie weet bespaar je heel wat geld door nog even te wachten.

Natuurlijk zal de verkoper je nog willen overtuigen dat je voor een buitenkans staat, dat je het niet kan veroorloven om te wachten. Hecht daar niet te veel belang aan. Vraag je vooral af: wil ik met een verkoper of een bedrijf dat me zo onder druk wil plaatsen eigenlijk wel zaken doen?

geld besparen door bedenktijd te nemen
Jij hebt het, verkopers willen het
van je loskrijgen.

Na een nachtje slapen zal die aankoop die in the heat of the moment zo noodzakelijk leek in een ander licht staan. Dat kan in positieve zin zijn: je bent er nu echt zeker van dat je wil kopen, maar ook in negatieve zin: de nadelen en minpunten zijn boven water komen drijven.

Bedenktijd nemen is één van je sterkste wapens om goede aankopen te doen en geld te besparen. Gebruik het vaak!

Besparing: moeilijk in cijfers uit te drukken, maar één slechte grote aankoop vermijden levert je al meteen honderden euro's op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ga je akkoord of juist niet? Heb je nog een leuk idee? Laat het hier weten!