# 42: Groenten en fruit in het seizoen kopen

besparen door groenten en fruit in het seizoen te kopen
Lekker en niet duur in de zomer,
in de winter erg prijzig.
Elke dag groeten en fruit eten is goed voor je, dat weet iedereen wel. Je kan tegenwoordig op elk moment van het jaar bijna elke soort fruit en groente kopen.

Of je daarmee ook voordeel doet is een andere vraag.

De prijs van groenten en fruit schommelt namelijk afhankelijk van de seizoenen. Elke soort fruit en groente heeft zijn eigen oogstseizoen waarin het aanbod groot is en de prijs laag. Na dat seizoen schieten de prijzen meteen omhoog.

Door steeds groenten en fruit in hun seizoen te kopen kan je heel wat geld besparen op je uitgaven aan voeding. Hoeveel? We tonen het je.

Om groeten en fruit in hun seizoen te kopen moet je natuurlijk eerst weten welke groente en fruit wanneer "in seizoen" zijn. Vroeger was dit parate kennis voor velen, nu ligt dat minder voor de hand.

Gelukkig zijn er de handige (en gratis) websites groentekalender.be en fruitkalender.be die je in één blik vertellen welk lekkers op welk moment te koop is.

Een voorbeeldje van hoe je kan besparen door groenten en fruit in het seizoen te kopen.
In de winter kan je aardbeien kopen in de supermarkt, maar die kosten dan het vierdubbele (7,99 euro per bakje) van wat ze in de zomer kosten (1,99 euro per bakje).
Waarom? Omdat de winterse aardbeien uit Egypte of Israël worden overgevlogen terwijl de zomerse aardbeien van bij de boer twee dorpen verder komen.
Even kijken op de fruitkalender en je weet meteen dat je in de winter beter appelen, bananen, mandarijnen, mango, peren, pompelmoes en sinaasappelen op je boodschappenlijstje kan zetten. Dat fruit zal een heel stuk goedkoper zijn dan die dure aardbeien.
Er zijn nog andere voordelen aan het eten met de seizoenen.

Minder vaak vlees eten en meer groenten en fruit op het menu zetten is goed voor je gezondheid én voor je budget. Als je met de seizoenen mee eet dan bespaar je nog eens extra op je uitgaven aan voeding.

Ook doe je het milieu een plezier. Groeten en fruit in het seizoen komen meestal van bij lokale boeren en telers en moeten dus minder ver vervoerd worden. Dat zorgt voor heel wat minder CO2-uitstoot. Altijd mooi als je door geld te besparen ook het milieu kan sparen!

Besparing: enkele tientallen euro's per maand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ga je akkoord of juist niet? Heb je nog een leuk idee? Laat het hier weten!