# 19: Brood invriezen

Knapperig brood, recht uit de diepvries! Wacht, wat?
Krijg je al honger?
Je haalt een lekker vers brood bij de bakker. Twee dagen later heb je nog een heel stuk brood over, maar dat is ondertussen helemaal uitgedroogd en eindigt in de afvalbak. 

Spijtig. Er is namelijk een makkelijke manier om die verspilling te vermijden en geld te besparen op je uitgaven aan eten.

De oplossing is erg eenvoudig: gewoon je brood invriezen op de dag van aankoop.

Zo doe je het. Als het brood nog warm is laat je het eerst even afkoelen. Daarna stop je het gesneden brood in de broodzak in de diepvries. Meer is er niet aan.

Een niet-gesneden brood kan je ook invriezen, maar dat komt als één bevroren blok uit de diepvriezer en is erg moeilijk te snijden.

Het brood blijft lekker vers in de diepvriezer en verliest helemaal geen kwaliteit of smaak door het invriezen.

Bevroren brood, moet je dan geen uren wachten om een boterham te kunnen eten?

Nee. Het ingevroren brood kan je makkelijk per sneetje uit de diepvries nemen. De sneetjes ontdooien snel, een tiental minuten is genoeg. Moet het sneller? Stop de bevroren sneetjes brood een minuutje in de broodrooster.

Op deze manier gaat geen enkel sneetje brood nog verloren in de afvalbak. Goed voor je portemonnee en ook erg makkelijk: je hebt altijd vers brood in huis.

Hoeveel geld bespaar je door je brood voortaan in te vriezen?
Een groot brood kost ongeveer 2,- euro. Als je twee keer per week een groot brood koopt waarvan telkens ongeveer een kwart verloren ging, spaar je een euro per week uit.
Klinkt niet zo indrukwekkend? Op een jaar is dat al gauw 50,- euro en vooral een hele berg brood (zelfs 25 broden!) die niet wordt verspild. De moeite dus!
Hoe lang kan je een ingevroren brood bewaren?

Minstens enkele weken, volgens sommigen zelfs enkele maanden. De versheid en kwaliteit van het brood gaan wel langzaam achteruit als je het brood te lang (langer dan een maand) in de diepvries laat liggen.

Besparing: zo'n 50,- euro per jaar.

1 opmerking:

  1. Doen wij al jaren, het aantal sneetjes uit de vriezer halen wat voor die dag nodig is. Mocht je toch nog eens oud brood hebben: Bak er wentelteefjes van, smullen geblazen! Of droog het oude brood en met een keukenmachine is paneermeel zo gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen

Ga je akkoord of juist niet? Heb je nog een leuk idee? Laat het hier weten!