# 45: Kijk de bandenspanning van je auto na

besparen door je bandenspanning op peil te houden
Geld besparen met lucht?
Het kan!
De banden van je auto zijn belangrijk. Ze houden je voertuig op de weg en brengen je naar je bestemming. Je kan er ook geld mee besparen op je autokosten!

Hoe dan? Door de banden op de juiste bandenspanning te houden, dat wil zeggen: door ze regelmatig tot de juiste druk op te pompen.

Een band met de juiste spanning rijdt aangenamer, veiliger en vooral een heel stuk zuiniger. De juiste bandenspanning zorgt voor een lager brandstofverbruik én voor een lagere bandenslijtage.

Je doet dus dubbel voordeel door je banden regelmatig op te pompen. Wat levert het op aan besparing?

Het probleem

De meeste auto's rijden rond met een (veel) te lage bandenspanning. De banden zijn dan niet genoeg opgepompt. Dit zorgt voor een hoger brandstofverbruik en voor nodeloze slijtage van de banden.

Je verliest dus tweemaal geld door de banden van je auto niet op de juiste spanning te houden. Dat zien we niet graag op 101Bespaartips, waar we net op zoek gaan naar manieren om geld te besparen op de kosten van je wagen.

De oplossing

Het goede nieuws: dit probleem kan je heel makkelijk zelf oplossen, gratis en zonder naar de garage te moeten rijden.

Hoe dan? Eenvoudig: telkens als je gaat tanken met je wagen kijk je de bandenspanning na aan de luchtpomp bij het tankstation. Zo goed als elk tankstation heeft een luchtpomp om je banden op te pompen.

Die pomp mag je meestal gratis gebruiken na je tankbeurt, soms moet je er een muntstuk van een halve euro in werpen. Nog steeds niet duur dus.

Je stelt de pomp in op de juiste bandenspanning voor jouw wagen en je pompt de banden op. Zo simpel als het maar kan zijn. Het duurt nog geen twee minuten.

De juiste bandenspanning

Waar kan je de juiste bandenspanning voor jouw auto vinden? Die staat meestal in de handleiding of het instructieboekje van je wagen. Ook staat de correcte bandenspanning vaak op een sticker in één van de deurstijlen of op de binnenkant van de tankklep.

De bandenspanning is een getal, meestal uitgedrukt in bar. Bijvoorbeeld: 2,4 bar.

Het kan zijn dat je wagen een andere bandenspanning nodig heeft aan de voorwielen en achterwielen. Hou dit in de gaten!

Met de juiste bandenspanning
kan je heel wat besparen op je
benzineverbruik.

De besparing

Door je banden op de juiste bandenspanning te brengen bespaar je twee keer: je bespaart door je brandstofverbruik te verlagen en je bespaart op de slijtage van je banden. Niet slecht!

     1. besparing op brandstof

Je kan makkelijk 7% besparen op je brandstofverbruik door je banden regelmatig op te pompen en op de juiste spanning te houden.

Als je elke maand voor 100,- euro tankt (1.200,- euro op een jaar) dan bespaar je zo jaarlijks toch 84,- euro op je uitgaven aan benzine of diesel. Mooi meegenomen, toch? (Trouwens, je tankt toch al aan de goedkoopste pomp?)

     2. besparing op bandenslijtage

Door met een te lage (of te hoge) bandenspanning rond te rijden verslijten je banden veel sneller dan normaal. Je zal ze dan ook sneller moeten vervangen. Vier nieuwe banden en het vervangen ervan kosten je toch al gauw zo'n 400,- euro (of meer, afhankelijk van het type banden van je wagen).

Als je met de juiste bandenspanning de levensduur van je banden zelfs maar 10% kan verlengen, bespaar je zo toch weer 40,- euro op je wagen.

Besparing: zo'n 80,- euro per jaar aan brandstof, ongeveer 40,- euro op de slijtage van je banden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ga je akkoord of juist niet? Heb je nog een leuk idee? Laat het hier weten!