# 33: Kook pasta op de eco-manier

Besparen door pasta op de eco-manier te koken
Lekker, voedzaam en
lekker goedkoop!
Njam! Spaghetti! Heerlijk lekker, erg voedzaam en ook nog eens behoorlijk goedkoop. Een pasta maaltijd heeft veel positieve kwaliteiten, waardoor veel gezinnen elke week wel een bordje pasta op hun maaltijdplan zetten.

Wist je dat je spaghetti en andere pastasoorten op een erg zuinige manier kan bereiden, met nauwelijks nog energieverspilling? Lekker eten en meteen handig besparen op je uitgaven aan elektriciteit of gas.

Op die manier maak je een al behoorlijk zuinige maaltijd nog zuiniger. Mooi toch?

Het gaat bovendien erg eenvoudig.

101Bespaartips 100% easy handleiding om pasta te koken op de eco-manier:
  1. Water in de kookpot doen, olie en zout toevoegen naar smaak. 
  2. De kookpot op het fornuis zetten aan de hoogste stand. Deksel op de pot.
  3. Als het water kookt doe je de pasta in het water, het deksel terug op de pot.
  4. Zet je het fornuis uit *ja, dat klopt, uit* en laat de kookpot rustig op het fornuis staan. 

Je bent al klaar. Je hoeft nu alleen nog net zo lang te wachten als de pasta nodig heeft om gaar te worden. Staat er 10 minuten op de verpakking? Kijk dan na tien minuten of de pasta al volledig gaar is. Meestal is dat ook zo. Giet de pasta dan af en smullen maar!

Is de pasta na de normale kooktijd nog niet volledig gaar? Snel het deksel terug op de kookpot dan en nog een minuutje of twee extra wachten, dat volstaat altijd.

Besparen door pasta te eten? Lekker!
Een lekker bordje pasta. Trouwens,
heb je al eens vegetarische pasta
geprobeerd?

Zoals je ziet, het is echt eenvoudig. Het is een prachtige toepassing van het principe besparen door koken op restwarmte. Op deze manier bespaar je steeds op energie, of je fornuis nu stroom of gas gebruikt.

Wat voor besparing levert het nu eigenlijk op, in geld uitgedrukt?
Als je kookt op een elektrisch fornuis bespaar je op deze manier ongeveer 350 watt (het energieverbruik van een kookplaat van 2000 watt die 10 minuten warmte levert). Als je elke week één keer pasta eet (een laag gemiddelde in sommige gezinnen) bespaar je zo 18.200 watt. Aan 22 eurocent per kilowatt levert je dit exact 4,- euro op.
Dat bedrag(je) is geen fortuin, maar alle beetjes helpen. Het is trouwens vier euro makkelijk verdiend: gewoon de kookplaat uitzetten en daarna wachten tot je eten klaar is, net zoals voordien.

Bovendien doe je door te koken op restwarmte het milieu een plezier, je vermijdt namelijk energieverspilling.

Als alle gezinnen in België (4,5 miljoen) en Nederland (7,5 miljoen) voortaan op deze manier pasta zouden koken, dan levert dit een besparing op van 218.400.000 kilowatt (dat is meer dan 218 miljoen kilowatt)! Hoe vele kleintjes één groot maken.

Besparing: 4,- à 5,- euro, afhankelijk van hoe vaak je pasta eet.


Lijkt deze besparing je wat mager en ben je op zoek naar energiebespaartips die een (veel) grotere besparing opleveren?


1 opmerking:

  1. Kook je aardappelen en groenten in een rijstkoker. Beneden de aardappels en boven de groente. Bespaart je een pan energie. Bovendien kan je de deksel ook nog omkeren om iets snel te ontdooien

    BeantwoordenVerwijderen

Ga je akkoord of juist niet? Heb je nog een leuk idee? Laat het hier weten!