# 3: Draai de waterkraan dicht

Een lopende waterkraan dicht draaien helpt om te besparen
Draai de kraan dicht en bespaar
op je waterverbruik.
De waterkraan opendraaien is water kopen en geld uitgeven. Je bespaart onmiddellijk geld als je de kraan dichtdraait.

Veel mensen later het water lopen tijdens de afwas, tanden poetsen, handen wassen, scheren, ... Niet zo'n goede gewoonte want elke liter water die wegvloeit is een liter die je ook moet betalen. Besparen op je waterrekening is zo makkelijk als de kraan even dichtdraaien.

Bovendien kan je ook heel wat op je energieverbruik besparen door de kraan dicht te draaien. Warm water maken kost erg veel energie. De kraan dicht draaien zorgt dus ook voor een besparing op je energierekening die je meteen zal merken.

Wat levert het nu op om voortaan steeds de waterkraan dicht te draaien, als is het maar voor een halve minuut?
Een waterkraan die rustig open staat verbruikt 6 liter water per minuut. Als de kraan 5 minuten per dag nutteloos loopt, gaat er op een jaar tijd bijna 11.000 liter water verloren.
Aan 3,50 euro per kubieke meter drinkwater kost je dit 38,50 euro per jaar op je waterrekening.
Eén liter warm water maken kost ongeveer 0,3 eurocent aan energie. De besparing op je energierekening is dan 33,- euro per jaar.
Samen maakt dit dus een mooie besparing van 71,50 euro. Geld dat je makkelijk kan uitsparen door alleen maar eventjes de waterkraan dicht te draaien en verspilling te vermijden.

Geld dat gewoon door de afvoer verdwijnt? Dat zien we niet graag op 101 Bespaartips!

Nog meer besparen op je waterverbruik en je energieverbruik? Gebruik een spaardouchekop, die levert zelfs een nog veel grotere besparing op.

Begin vandaag met de kraan dicht te draaien en bespaar meteen op je waterfactuur én je energiefactuur. Bovendien doe je er ook het milieu een plezier mee. Elke liter water die door de afvoer verdwijnt moet opnieuw worden gezuiverd en dat is erg milieubelastend. Je doet ook je energieverbruik dalen en zo je CO2-uitstoot. Een mooi extra voordeel dus!

Besparing: al snel 70,- à 80,- euro per jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ga je akkoord of juist niet? Heb je nog een leuk idee? Laat het hier weten!