# 2: Kamer uit? Licht ook!

De lichtschakelaar gebruiken om geld te besparen
Licht uit, bespaar-
modus aan!
Elektriciteit gebruiken is geld uitgeven. Geen elektriciteit gebruiken is geld besparen. Het is zo eenvoudig als het kan zijn.

Laat het licht dus niet branden in kamers die je niet gebruikt. Ook in kamers waar je niet meteen opnieuw moet zijn doe je beter het licht uit, ook al is het maar voor even.

Je kan namelijk erg makkelijk besparen op je energierekening door gewoon met een vingerknip het licht uit te doen, zo simpel als wat. Het duurt minder dan een seconde en is een goede gewoonte die je meteen geld oplevert.

Een lamp die niet brandt verbruikt geen elektriciteit. Nog meer besparen op verlichting en je elektriciteitsrekening kan je trouwens door led- en spaarlampen te gebruiken in plaats van gloeilampen.

Hoeveel bespaar je door het licht uit te doen?
Twee lampen van 60 watt verbruiken samen 120 watt. Als die lampen 3 uur per dag onnodig branden verbruiken ze samen 360 watt. Op een jaar tijd is dat 131,40 kilowatt!
Aan een elektriciteitsprijs van 0,22 euro per kilowattuur kost je dat 28,90 euro, voor de lampen in één kamer.
Het licht niet nutteloos laten branden is bovendien ook goed voor het milieu. Je elektriciteitsverbruik daalt erdoor en dus ook je impact op het klimaat. Een leuk extra voordeel bovenop je financiële besparing.

Besparing: al snel 40,- à 50,- euro per jaar (als je gloeilampen hebt, minder bij spaar- en ledlampen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ga je akkoord of juist niet? Heb je nog een leuk idee? Laat het hier weten!

Elke nieuwe bespaartip in je mailbox?