Pagina's

# 19: Brood invriezen

Knapperig brood, recht uit de diepvries! Wacht, wat?
Krijg je al honger?
Je haalt een lekker vers brood bij de bakker. Twee dagen later heb je nog een heel stuk brood over, maar dat is ondertussen helemaal uitgedroogd en eindigt in de afvalbak. 

Spijtig. Er is namelijk een makkelijke manier om die verspilling te vermijden en geld te besparen op je uitgaven aan eten.

De oplossing is erg eenvoudig: gewoon je brood invriezen op de dag van aankoop.

Zo doe je het. Als het brood nog warm is laat je het eerst even afkoelen. Daarna stop je het gesneden brood in de broodzak in de diepvries. Meer is er niet aan.

Een niet-gesneden brood kan je ook invriezen, maar dat komt als één bevroren blok uit de diepvriezer en is erg moeilijk te snijden.

Het brood blijft lekker vers in de diepvriezer en verliest helemaal geen kwaliteit of smaak door het invriezen.

Bevroren brood, moet je dan geen uren wachten om een boterham te kunnen eten?

# 18: Ecodriving, relaxed autorijden

Autorijden is erg duur geworden en dat merk je elke keer aan de pomp. Je kan heel wat op je brandstofkosten besparen door je rijgedrag aan te passen. Relaxed rijden bespaart je heel wat stress en ook heel wat geld, dubbel voordeel dus!

Een rustige rijstijl zorgt voor een besparing op je brandstofgebruik doordat je minder hard optrekt, minder lang stil staat en minder vaak moet remmen. 

Door ecodriving toe te passen kan je 10 - 30 % op je brandstofgebruik besparen, afhankelijk van je huidige rijstijl. Dat is de moeite waard!

Hoe gaat dat nu in zijn werk, relaxed eco rijden?

# 17: Radiatoren ontluchten

Een sleutel om een radiator te ontluchten
De sleutel tot een mooie besparing.
De grootste kost in elk energiebudget is verwarming. Een makkelijke manier om te besparen op je energierekening is je radiatoren ontluchten. Het is niet moeilijk, duurt niet lang en levert meteen een mooie cent op.

Heb je last van gebons in de buizen van je centrale verwarming of kan je het water horen lopen? Dat betekent dat er lucht in de leidingen van je centrale verwarming zit.

Dit is dubbel slecht:
  1. je verwarming werkt niet efficiënt meer (en kost je meer geld dan nodig),
  2. de buizen kunnen beginnen roesten (en dat kost je nog veel méér geld).
Door je radiatoren te ontluchten los je het lastige geluid op, verhoog je de efficiëntie van je verwarmingsinstallatie en voorkom je onnodige slijtage. Drie voordelen in één klap!

Hoe doe je het?

# 16: Fitness lidgeld? No way!

Lopen is gezond en goedkoop
Bewegen hoeft niet duur te zijn.
Een gezonde geest in een gezond lichaam. Deze droom hoeft je geen handen vol geld te kosten. Je kan namelijk ook gratis genieten van sport en beweging.

Het lidgeld van een fitnessclub of een sportschool is voor meeste mensen een overbodige uitgave.

Gedurfde uitspraak? Nee, de cijfers liegen niet. 30 tot 50% van de mensen die lid worden van een fitnessclub of een sportschool haken binnen het jaar af. Die mensen betalen dan maandenlang nutteloos lidgeld. Ze hebben geen andere keuze: je bent minstens voor een jaar lid.

Geld uitgeven om niets in de plaats te krijgen? Nooit een goed idee. Niet getreurd, er is ook goed nieuws!

# 15: Water drinken

Een groot glas water
Krijg je al dorst?
Dorst. Iedereen kent het. Een groot koud glas water is een gezonde en vooral goedkope manier om je dorst te lessen.

Spa? Evian? Water van AH of Colruyt huismerk? Allemaal hebben ze één ding gemeen: ze zijn erg duur!

Hoezo, duur? Een fles van 1,5 liter drinkwater kost toch maar zo’n 60 cent? 

Dat klopt. Maar drinkwater uit de kraan kost nauwelijks 0,525 eurocent voor 1,5 liter. Dat is ongeveer 115 keer goedkoper!

In andere woorden: je ziet een sofa in winkel A, vraagprijs 1.500,- euro. In winkel B kost diezelfde sofa (ongelooflijk genoeg) maar 13,05 euro. Dat is het niveau van prijsverschil tussen flessenwater en drinkwater van de kraan.

Dat kan niet juist zijn! Er moet toch een kwaliteitsverschil of een smaakverschil zijn tussen merkwater en water uit de kraan?

# 14: Diepvries instellen op -18° C

Een diepvries gevuld met eten en klaar om te besparen
Zou de inhoud net zo lekker zijn
als de machine zuinig?
Een diepvries is een prachtig geld besparend toestel. Goed nieuws! Je kan nog meer geld besparen door je diepvriezer op de juiste temperatuur in te stellen.

De ideale diepvriestemperatuur is -18° C. Een lagere temperatuur (bv. -24° C) heeft geen nut en voegt niets toe aan de voedselveiligheid. Een hogere temperatuur (bv. -12° C) zorgt er voor dat ingevroren voedsel minder lang goed blijft en zelfs kan bederven.

Diepgevrozen voedsel dat aan -18° C wordt bewaard blijft erg lang vers, even lang als aan lagere temperaturen.

Hoeveel geld bespaar je aan energie door je diepvries in te stellen op -18° C? 
Elke graad lager verbruikt 5% meer energie. Als je diepvries op -24° C staat ingesteld verbruik je dus 30% nutteloze energie. Een gemiddelde diepvriezer verbruikt 500 kWh per jaar, dus dat is dan 150 kWh die je voor niets gebruikt.
Aan een elektriciteitsprijs van 0,22 euro per kilowattuur kost je dat 33,- euro per jaar.
De diepvriezer op de juiste temperatuur instellen duurt maar een paar seconden, de besparing op je energierekening is onmiddellijk en blijft altijd doortellen. Doen dus!

Besparing: tussen de 20,- à 40,- euro per jaar, afhankelijk van je diepvries.

# 13: Gebruik een spaardouchekop

Niets is zo aangenaam als een goede douche na een lange dag. Een douche nemen gebruikt water én energie. Je kan veel geld besparen op beiden door een spaardouchekop te gebruiken.

Met een spaardouchekop kan je besparen op water en energie
Besparen op water én op energie?
Makkelijk met een spaardouchekop.
Een gewone douche gebruikt ongeveer 15 liter water per minuut. Een spaardouchekop gebruikt amper 5 à 7 liter per minuut (afhankelijk van het model).

Hoe dit kan? Een spaardouchekop mengt luchtbelletjes door het water. Het lijkt dus alsof er evenveel water uit de douche komt, je merkt er niets van in je comfort!
Een gewone douche van 5 minuten gebruikt ongeveer 75 liter water. Een spaardouchekop gebruikt op die tijd ongeveer 30 liter. Dat is 45 liter water minder! Als je elke dag een douche neemt bespaar je op een jaar 16.425 liter water!
Aan een waterprijs van 3,50 euro per kubieke meter (= 1.000 liter) bespaar je zo 57,50 euro op je waterrekening.
Dit is trouwens per persoon, dus ben je met twee? Dat is 115,- euro uitgespaard, elk jaar opnieuw. Reken maar uit wat dit jaarlijks oplevert voor een gezin van vier of vijf personen... 
Naast water bespaart een spaardouchekop ook op energie. Je gebruikt namelijk minder warm water, dus moet er minder water worden opgewarmd.
Eén liter warm water maken kost ongeveer 0,3 eurocent. De besparing op je energierekening is dan 49,25 euro, opnieuw per persoon per jaar.
Het is duidelijk: een spaardouchekop is een ideale investering.

Wat kost zo'n ding eigenlijk? Om en bij de 20,- euro. Een kleine investering die je meteen hebt terugverdiend en die daarna alleen maar blijft opleveren.

Besparing: ongeveer 100,- euro per persoon, per jaar.

Nog meer besparen op je waterverbruik? Draai de waterkraan dicht terwijl je je handen wast of je tanden poetst.

# 12: Neem een lunchpakket mee

Een lunchpakketje helpt geld besparen
Lekker, gezond en goedkoop.
Wat wil een mens nog meer?
Middagpauze, eindelijk! Tijd om te eten. Elke dag een broodje en een blik frisdrank kopen is een dure manier om je middagpauze door te brengen. Een lunchpakket mee naar werk of school nemen bespaart geld en is bovendien erg gezond!

Hoeveel bespaar je door zelf je lunch mee te nemen? Een broodje en een blikje frisdrank kosten samen al gauw 5,- euro. Op een week is dat 25,- euro, of 100,- euro per maand.

Meeste broodjes worden trouwens te dik belegd, met te weinig groenten en veel te veel mayonaise. Niet goed voor de lijn en ook niet voor de gezondheid. Een broodje smos-kaas bevat bijvoorbeeld 921 calorieën, dat is bijna de helft van de dagelijkse 2000 calorieën voor een volwassen persoon.

Door een lunchpakket mee te nemen bespaar je geld op je uitgaven aan eten en het is goed voor de gezondheid. Zelf je lunch meenemen betekent niet dat je elke dag droge boterhammen met kaas moet eten. Je kan bijvoorbeeld eens een salade maken om mee te nemen of pitabroodjes vullen met beleg. Creatieve ideeën zijn er genoeg!

Nooit meer een broodje halen? Natuurlijk nog wel! Maak er iets bijzonder van, een moment om naar uit te kijken. Je kan bijvoorbeeld met jezelf afspreken om vrijdag als "broodjesdag" te houden, als een leuke manier om het weekend te beginnen.

Deze bespaartip brengt nog eens extra op als je het brood voor je lunchpakket invriest, zo hoeft er geen enkel sneetje brood verloren te gaan.

Besparing: een kleine 100,- euro per maand, als je voordien elke dag een broodje haalde.

# 11: Spaarrekening met hoge rente

Een spaarvarken met centen voor een spaarrekening met hoge rente
Dit spaarvarkentje heeft de boodschap begrepen:
die centen gaan op een rekening met hoge rente!
Meer een winst-tip dan een bespaartip: plaats je spaargeld op een spaarrekening met hoge rente. De meeste banken geven minder dan een procent interest op je spaargeld. Je geld kan veel meer opbrengen! 

Elke euro(cent) in de bank is er één die de klok rond voor jou kan werken om nog meer geld op te brengen. Laat je centen niet als luilakken op een gewoon spaarboekje rondhangen, zet ze aan het werk bij een bank die ze dagelijks in topconditie houdt!

Een spaarrekening met hoge rente brengt meer op dan een doorsnee spaarboekje, dat is duidelijk. Hoeveel meer?
De hoogste rente op een spaarrekening bedraagt nu (maart 2013) 2,80%. Bij een grootbank krijg je maar 0,90%. Dat is een verschil van 1,90%.
Een voorbeeld. Op een bedrag van 2.500,- euro krijg je bij een grootbank dan een rente van 22,50 euro. Op een spaarboekje met hoge rente krijg je echter 70,- euro, dat is 47,50 euro meer!
Op spaargids.be (België) of sparenvergelijken.nl (Nederland) krijg je een mooi overzicht van de beste rentevoeten voor spaarboekjes. Kijk en vergelijk met je huidige spaarrekening, een nieuwe rekening openen voor je spaargeld is niet moeilijk.

Winst: afhankelijk van je spaargeld enkele tientallen tot honderden euro's per jaar.

# 10: Maak een maaltijdplan

Een maaltijdplan zorgt elke week opnieuw voor een besparing
Besparen gaat makkelijk met een
maaltijdplan in de hand.
"Wat gaan we vandaag weer eens eten?" Om die lastige vraag te vermijden en meteen ook geld te besparen op je uitgaven aan eten is er een makkelijke oplossing: het maaltijdplan.

Een maaltijdplan? Het gaat zo in zijn werk: aan het begin van elke week schrijf je op wat je die week gaat eten. Maandag? Pasta. Dinsdag? Vis. Woensdag? Salade. Enzovoort.

Een maaltijdplan opstellen bespaart geld want je weet precies wat je nodig hebt als je boodschappen gaat doen. Je koopt geen overbodige zaken meer, geeft minder uit en hebt dus meteen meer geld in je portefeuille.

Een maaltijdplan bespaart ook heel wat tijd en voorkomt huishoudelijke stress tijdens een drukke werkweek. Niets zo makkelijk als op het prikbord kijken en weten wat je die avond gaat eten, zonder nog haastig naar de winkel te moeten lopen!

Een goed maaltijdplan gaat trouwens hand in hand met een boodschappenlijstje. Samen vormen ze een ongelooflijk effectieve geldbesparende combinatie! Try it, you'll love it.

Besparing: enkele tientallen euro's per week.

# 9: Gebruik led- en spaarlampen

Een led lamp bespaart veel energie
Een led-lamp: grote besparing
in een klein pakje.
Gloeilampen zijn oud, slecht voor het milieu en kosten handen vol geld. Besparen op je energiefactuur doe je makkelijk door led-lampen en spaarlampen te gebruiken om te verlichten.

Gloeilampen zijn duur op alle mogelijke manieren.

In aankoop lijken gloeilampen misschien goedkoop, maar ze gaan 5 tot 10 keer minder lang mee dan een energiezuinige lamp. Dat gloeilampje van 1,50 euro kost je dus eigenlijk bijna 15,- euro! Die spaarlamp met een prijs van 4,50 euro ziet er dan plots heel wat aantrekkelijker uit.

Het verschil in energieverbruik is ook erg dramatisch: een gloeilamp van 100 watt vervang je door een spaarlamp van 20 watt. Een korting van 80% op je uitgaven voor verlichting, in de solden / uitverkoop zouden de mensen erom vechten!

Ook al gebruik je energiezuinige lampen, je kan nog verder besparen op je energierekening door steeds het licht uit te doen.

Besparing: al snel 100,- à 150,- euro per jaar.

# 8: Tank brandstof aan de goedkoopste pomp

Besparen aan de benzinepomp is goed voor je budget
Benzine of diesel? Op allebei
kan je makkelijk besparen.
Brandstof is erg duur. Je kan veel geld op brandstof besparen door te tanken aan de goedkoopste pomp. Het prijsverschil is vaak erg groot!

De goedkoopste pomp in jouw buurt vind je op de super handige websites brandstofprijzen.be (België) of brandstofprijzen.info (Nederland). Alleen nog je postcode invullen en de goedkoopste pomp verschijnt meteen op je scherm!

Tanken aan de goedkoopste pomp maakt een groot verschil in je uitgaven voor brandstof. Hoeveel kan je besparen?
Op dit moment (maart 2013) kost Euro95 benzine aan de goedkoopste pomp bijna 17 cent per liter minder dan aan de duurste pomp. Op een tank van 50 liter bespaar je dan 8,50 euro! Als je elke week gaat tanken brengt je dit 34 euro per maand op!
Een tabelletje voor de benzineprijzen en de dieselprijs (prijzen euro/liter in maart 2013):

Duurste 
pomp
Goedkoopste
pomp
Besparing
per liter
Besparing
per tank
Diesel1,5061,33916,7 cent8,35 euro
Euro951,6831,51616,7 cent8,35 euro
Euro981,7311,61211,9 cent5,95 euro

Tanken aan de goedkoopste pomp bespaart je dus meteen handen vol geld. Waarom meer betalen voor een identiek product? Nooit een goed plan.

Besparing: al snel 35,- à 50,- euro per maand.

De makkelijkste manier om te besparen op je brandstofverbruik is nog steeds minder vaak de auto te nemen. Goed voor je portefeuille én voor je gezondheid! Ook door rustig met de auto te rijden kan je een mooi bedrag besparen op je vervoerskosten.

# 7: Eet minder vaak vlees

Vork en mes gebruiken om te besparen
Besparen met vork en mes?
Het kan!
Vlees is het duurste ingrediënt van een maaltijd. Minder vlees eten is dan ook een makkelijke en verrassende manier om te besparen op je maandelijkse uitgaven aan voeding.

Minder vaak vlees eten is ook goed voor de gezondheid. Te veel vlees eten is slecht voor je hart en verhoogt het risico op allerlei nare ziekten. Ook het milieu doe je een plezier door te letten op je vleesconsumptie.

Door minder vaak vlees te eten ontdek je bovendien allerlei nieuwe manieren van koken en leuke nieuwe recepten. Een verrijking, niet alleen voor je portefeuille!

Nu het over je portefeuille gaat, hoeveel geld kan je besparen door minder vlees te eten?

Een gezin van 4 personen dat één keer per week het vaste koteletje of biefstukje vervangt door een vegetarisch recept bespaart hierdoor een kleine tien euro per maaltijd.

Gezond en goedkoop, wie kan er iets tegen in brengen? Donderdag veggiedag voortaan?

Besparing: al snel een kleine 50,- euro per maand.