Je kan heel wat besparen op je waterverbruik door een fles in het waterreservoir van je toilet te leggen. Zo kan er minder water in de spoelbak en verbruik je bij elke spoelbeurt vanzelf minder. Dit zorgt voor een mooie besparing op je waterrekening, zonder de werking van je toilet te hinderen. Je merkt er niets van.
Maar is dat geen klusje voor de loodgieter, sleutelen aan het toilet? Nee, helemaal niet. Het is zelfs heel simpel en vereist geen gereedschap of bijzondere kennis. Je doet het zo.
De voorbereiding
Vul een lege plastic fles met water. Doe er wat steentjes of knikkers in om de fles te verzwaren. Doe je dit niet dan kan de fles aan het bewegen gaan en de mechanische delen van je toilet blokkeren. Niet erg handig als je net een grote boodschap hebt gedaan en deze snel wil laten verdwijnen.
Haal ook zeker het etiket van de fles. Na verloop van tijd kan een plastic label loskomen en een papieren etiket kan oplossen in het water. Dit kan je toilet doen blokkeren of dan eindigt je toiletwater vol papiervlokken. Dat willen we vermijden.
Als je wil kan je nog een paar druppels bleekwater (javel) aan het water in de fles toevoegen. Zo wordt het water niet troebel na verloop van tijd.
Zo moet de fles er dus ongeveer uitzien. |
De uitvoering
Open de spoelbak van het toilet. Meestal kan je het deksel van het waterreservoir gewoon optillen, soms zit het vast met een schroef. Maak deze dan los. Klaar? Goed zo, het moeilijkste deel is al achter de rug.
Plaats de fles niet in de volle spoelbak. Het waterreservoir loopt dan over. Trek het toilet eerst even door en plaats de fles in het lege reservoir terwijl het zich opnieuw vult.
Let er op dat de fles stevig staat of ligt en niet kan omvallen of verschuiven. Dit kan de mechanische delen blokkeren en voor problemen zorgen. Heb je de fles goed geplaatst in de spoelbak? Nu alleen nog het deksel terug op het waterreservoir plaatsen.
Een spoelbak zonder deksel (opgelet: elk reservoir ziet er vanbinnen anders uit). Bij deze spoelbak is er langs rechts een ideale ruimte voor een fles. |
Test voor de zekerheid eens of je het toilet vlot kan doorspoelen. Lukt het? Dan ben je klaar. Lukt het niet? Plaats de fles dan ergens anders of gebruik een kleinere fles of een ander voorwerp.
De beloning
Het beste stuk. Wat levert het juist op om een fles in het waterreservoir van je toilet te plaatsen?
Als je een fles van 1,5 liter hebt gebruikt, verbruikt je toilet nu 1,5 liter water minder per spoelbeurt.
Een gemiddeld persoon gaat 6 keer per dag naar het toilet. Een gezin van vier bespaart dan 36 liter water per dag. Op een jaar is dat 13.140 liter water (een klein zwembad).
Aan een waterprijs van 3,50 euro per kubieke meter (1000 liter) bespaar je dan 45,99 euro per jaar. Niet slecht voor nauwelijks vijf minuten werk.
Door een fles in het waterreservoir van je toilet te plaatsen bespaar je dus erg makkelijk zo'n 50,- euro per jaar. Het duurt nog geen vijf minuutjes en zet een besparing op je waterrekening in gang die elk jaar terugkeert. Mooi zo!
Besparing: ongeveer 50,- euro per jaar.
Wat als een fles niet past? Als alternatief voor een plastic fles kan je een baksteen (of twee) gebruiken. Die leg je dan in het waterreservoir van het toilet. Verpak de baksteen wel eerst in plastic. Na verloop van tijd kan de steen beginnen oplossen onder het water en de drijvende steendeeltjes kunnen het toilet dan blokkeren. Of je toiletwater krijgt een rode roestkleur. Dat willen we liever niet. Nog een alternatief als een fles niet in de spoelbak van het toilet past is een glazen bokaal. Die is minder hoog dan een fles en past meestal wel. Ook van de bokaal verwijder je best eerst het etiket en voor de zekerheid verzwaar je hem best ook een beetje met wat steentjes of knikkers. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Ga je akkoord of juist niet? Heb je nog een leuk idee? Laat het hier weten!