Een elektrische kookplaat of oven blijven warm, ook nadat je ze hebt uitgeschakeld. Je hebt al betaald voor de energie om de plaat of oven op te warmen, dus het is spijtig om die energie verloren te laten gaan en niet te gebruiken.
Koken op restwarmte, is dat moeilijk? Helemaal niet.
Koken op restwarmte is zelfs erg makkelijk. Het gaat zo. Neem de kooktijd die je normaal nodig hebt en schakel de oven of de kookplaat vijf minuutjes vroeger uit. Laat de oven dicht of doe een deksel op de pan.
Na vijf minuten is je eten net zo gaar als anders, maar heb je wel een mooi stukje energie kunnen besparen op je energierekening.
Wist je trouwens dat je spaghetti en andere pasta erg zuinig kan koken op deze manier?
Wat levert het nu op in centen, koken op de restwarmte?
Koken op restwarmte met de oven.
Een elektrische oven verbruikt per uur gemiddeld 2500 watt. Als je de oven 5 minuten vroeger uitschakelt bespaar je 210 watt.
Als je de oven twee à drie keer per week gebruikt bespaar je per jaar 27.300 watt (of 27,3 kW).
Aan een elektriciteitsprijs van 22 cent per kWh bespaar je zo toch 6,- euro. Alle beetjes helpen!Koken op restwarmte met een elektrisch fornuis levert heel wat meer op.
De kookplaten van een fornuis verbruiken elk tussen de 1000 en 2000 watt. Als je drie van de vier kookplaten gebruikt en 5 minuutjes vroeger uitschakelt, bespaar je 375 watt.
Als je het fornuis zes dagen op zeven gebruikt bespaar je per jaar 117.000 watt (of 117 kW).
Aan een elektriciteitsprijs van 22 cent per kWh spaar je zo 25,74 euro uit.Samen levert je dit toch zo’n 30,- euro per jaar extra in je portefeuille op.
Een mooi meegenomen besparing op je energierekening door te koken op restwarmte. Enkel door energie te gebruiken waarvoor je in feite al had betaald! Als dat niet praktisch besparen is.
Besparing: ongeveer 30,- euro per jaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Ga je akkoord of juist niet? Heb je nog een leuk idee? Laat het hier weten!