# 27: Vergelijk aanbieders van elektriciteit

Een stekker voor stroom, ook een post om op te besparen
Wie zet stroom op deze stekker?
Die keuze levert geld op.
Elektriciteit is een vaste maandelijkse uitgave voor elk gezin. Besparen op je vaste kosten is steeds een goed plan: het levert je elke maand opnieuw geld op.

Zo’n besparing komt goed van pas, want elektriciteit is de laatste jaren alleen maar duurder geworden. De prijzen zullen allicht ook in de toekomst verder blijven stijgen.

Het is niet allemaal slecht nieuws. Als je de elektriciteitsleveranciers tegen elkaar uitspeelt kan je lagere prijzen krijgen en makkelijk geld besparen op je energierekening. Op zijn minst kan je de stijging voor jezelf en je gezin wat afremmen.

Hoe doe je dit? Het is eigenlijk best eenvoudig.

In België (Vlaanderen) is er de handige website vreg.be waarop je met enkele muisklikken en een paar basisgegevens de voor jou voordeligste elektriciteitsleverancier kan vinden.

Voor Nederland is er de gelijkaardige site easyswitch.nl waarop je snel een nieuwe aanbieder van stroom kan ontdekken met aantrekkelijke prijzen.

Allemaal erg mooi, maar wat levert veranderen van elektriciteitsbedrijf je nu eigenlijk echt op?

Voor België: de duurste leverancier kost je 876,06 euro per jaar, de goedkoopste daarentegen vraagt maar 574,89 euro per jaar.
Dat is een verschil van meer dan 300,- euro per jaar. Op je maandelijkse elektriciteitsrekening is dat een besparing van 25,- euro, elke maand opnieuw.

Voor Nederland: de goedkoopste stroomleverancier vraagt 515,93 euro per jaar. De duurste aanbieder van stroom vraagt 615,26 euro. 
Ook in Nederland is er dus een verschil van 100,- euro per jaar. Dat is minder uitgesproken dan in België, maar nog steeds een leuke besparing van 8,33 euro op je maandelijkse rekening.
(Cijfers: april 2013, jaarverbruik 3.000 kWh). 

Besparen op energie in een grafiekje
Energie besparen door te vergelijken: deze grafiek zegt alles.

Honderden euro’s per jaar meer betalen voor exact hetzelfde product? Klinkt niet als een goed plan, wat vind jij?

Overstappen van elektriciteitsleverancier bespaart je meteen heel wat geld op je energierekening. Zeker doen dus! Lees ook zeker onze andere tips om te besparen op energie, zo hou je nog meer geld over.

Het overstappen van energiebedrijf zelf verloopt trouwens erg makkelijk en bijna altijd zonder problemen. Het moeilijkste dat jij moet doen is het aanvraagformulier invullen op de website van je nieuwe energieleverancier, nog geen tien minuten werk. De rest wordt voor jou in orde gebracht door je nieuwe stroomaanbieder.

Besparing: minstens 100,- euro per jaar, meestal (veel) meer.


P.S.: nog een extra bespaartip. Vaak kan je met groepsaankopen van elektriciteit nog meer geld beparen op je energierekening. Het loont de moeite om even na te gaan of er geen groepsaankoop is waaraan je kan deelnemen.


P.S.: nog een extra-extra bespaartip, wel eentje voor gevorderden. 

Heb je de goedkoopste aanbieding voor elektriciteit gevonden? Aarzel niet en contacteer de klantendienst van je huidige stroomleverancier. Leg hen de situatie uit: je hebt een goedkoper aanbod voor stroom en bent bereid om over te schakelen naar een andere producent.

Wie weet doet je elektriciteitsleverancier een mooi tegenaanbod en kan je nog wat extra geld besparen. Doet hij het niet: dan ben je niets kwijt (vragen staat tenslotte vrij) en stap je gewoon over naar de nieuwe stroomaanbieder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ga je akkoord of juist niet? Heb je nog een leuk idee? Laat het hier weten!