# 29: Besparen door te carpoolen

Carpoolen helpt geld besparen op je vervoer
Carpoolen is goed voor het 
milieu, je auto en, oh ja,
je budget.
Je naar het werk verplaatsen hoort bij het dagelijkse leven. De auto nemen naar het werk is handig, maar kan erg duur zijn. Je kan besparen op je dagelijkse autorit naar je werkplek door te carpoolen.

Wat is carpoolen? Een auto delen met anderen voor een bepaalde, vaste rit. Je spreekt bijvoorbeeld af met enkele collega's die in dezelfde streek wonen dat je om de beurt elkaar thuis ophaalt en samen naar het werk rijdt.

Carpoolen heeft veel voordelen. Het is goed voor je eigen auto: elke rit minder is slijtage en onderhoud uitgespaard. Carpoolen is goed voor het fileprobleem: elke persoon in een carpoolwagen is een auto minder op de weg. Het is ook goed voor het milieu: elke auto minder op de baan is een diesel- of benzinemotor minder en dus ook minder CO2-uitstoot.

Last but not least, is carpoolen erg goed voor je portefeuille. Op welke kosten kan je besparen door te carpoolen en hoe doe je het?

Je mogelijke besparing door te carpoolen is erg groot. Je kan in de eerste plaats op de volgende kosten besparen:
  • Carpoolen helpt besparen op brandstof natuurlijk (benzine of diesel zijn erg duur en elke keer je de wagen laat staan verbruik je er minder van),
  • Carpoolen helpt besparen op het onderhoud van je wagen (elke kilometer die je minder rijdt bespaar je aan onderhoud en herstellingen door de verminderde slijtage van je auto),
  • Carpoolen helpt besparen op je autoverzekering (sommige verzekeraars hebben goedkope polissen voor wie weinig kilometers rijdt of voor wie aan carpooling doet),
  • Carpoolen helpt besparen op je belastingen (in België kan je onder bepaalde voorwaarden van een fiscaal voordeel genieten als je carpoolt, meer info hier).

Daarnaast bespaar je jezelf een boel dagelijkse verkeersstress door je niet elke keer op je eentje in de files te hoeven storten. Bovendien is carpoolen ook goed voor je sociale contacten. Je leert je collega's op een andere manier kennen tijdens de rit van en naar het werk, een voordeel dat moeilijk in geld valt uit te drukken maar heel wat waard kan zijn.

Door te carpoolen kan je op brandstof besparen
Je zal heel wat minder vaak aan de pomp
staan als je af en toe carpoolt.

Hoe gaat dat nu in zijn werk, carpoolen?

In de eerste plaats: informeer bij je baas of werkgever of er al een regeling voor carpoolen bestaat op je werkplek. Niets is zo makkelijk als gewoon kunnen instappen in een bestaand systeem. Misschien is er wel een database of zelfs een premie om carpoolers te belonen.

Je personeelsdienst heeft nog nooit van carpoolen gehoord? Geen probleem. De baas hoeft niet alles te weten wat zijn personeel doet. Hoor eens rond bij je collega's of zij al op eigen initiatief aan carpoolen doen. Werk je in een groot bedrijf of organisatie? Beperk je zoektocht niet tot je onmiddellijke collega's maar informeer ook eens bij mensen uit andere afdelingen die in dezelfde streek als jij wonen.

Geen succes? Geen probleem, er zijn nog andere oplossingen. Er bestaan speciale websites om mensen die willen carpoolen samen te brengen. In België is er bijvoorbeeld Carpool Plaza, in Nederland is er onder meer Karzoo Carpool. Schrijf je in op zo'n site en je kan misschien contact leggen met iemand die elke dag dezelfde route rijdt als jij en zijn of haar wagen wel wil delen.

Nog geen succes? Hmm. Tijd om zelf het initiatief te nemen dan! Vind je nergens een carpool, begin er dan zelf een en biedt aan om anderen mee te nemen in jouw wagen, be the change you want to see in the world. Je kan op je eigen werkplek aanbieden om te carpoolen en ook via de carpool websites. Binnen de kortste keren heb je wel een carpool buddy (of twee, drie).

Hoe je ook aan het carpoolen gaat, maak van bij het begin duidelijke afspraken. Op welke dagen wordt er gecarpoold? Wie haalt wie op en hoe laat? Hoe worden de kosten verdeeld? Wat als er iemand eens niet kan? Goede afspraken maken goede (carpool)vrienden.

Mensen die carpoolen besparen tijd en geld
Carpoolen in volle actie, Hollywood style.

Wat levert al die moeite nu eigenlijk op? Hoeveel kan je besparen door te carpoolen en de wagen wat vaker te laten staan?
Als je elke dag de auto neemt naar het werk, op 25 kilometer van huis, kost je dit zo'n 16,50 euro per dag (alle kosten inbegrepen: waardevermindering en slijtage auto, onderhoud, brandstof, verzekeringen, belastingen, ...). Meer dan je had gedacht allicht.
Zelfs als je maar twee dagen per week carpoolt bespaar je dan 33,- euro per week of 132,- euro per maand. Op een jaar wordt dat zelfs 1.584,- euro die je kan besparen op je vervoerskosten. Dat is toch al een groot bedrag dat je kan uitsparen.

Carpoolen is kortom een erg goede manier om heel wat geld te besparen op je uitgaven aan vervoer. Als je een goed werkende carpool kan vinden of er zelf een kan opstarten is het een makkelijke manier om heel wat geld uit te sparen en nieuwe vrienden te maken.

Besparing: 100,- à 200,- euro per maand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ga je akkoord of juist niet? Heb je nog een leuk idee? Laat het hier weten!